Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с главния

...
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с главния
Коментари Харесай

Борисов: Брекзит ще е труден, надявам се да придвижим преговорите напред

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с основния договарящ за излизането на Англия от Европейски Съюз Мишел Барние.

Българското председателство ще бъде извънредно значимо за договарянията по Брекзит, сподели Мишел Барние след срещата пред публицисти. Сложихме завършек на първия стадий на договарянията с Обединеното кралство и се разбрахме правата на европейските жители във Англия и на жителите на Обединеното кралство да са предпазени. Това се отнася и за българите там и за жителите на Англия в България добави той. Ще имам срещи с министри, депутати и работодатели по тематиката Брекзит, добави Барние.

Въпросът за правата на българите във Англия беше поставян неколкократно от вашия министър-председател Бойко Борисов по време на договарянията, сподели Барние. Съвместно постигнахме съглашение, което ще се трансформира в контракт след няколко месеца, уточни Барние. Споразумението включва правото на българите да обитават във Англия, да получават обществени услуги, преносимост на обществените права, както и правото да се събират със фамилиите си. Това се отнася и за британците, които са решили да живеят тук в България, добави основният договарящ. Важни са диалозите за стопанската система и разпоредбите за свободна търговия. Трябва да развиваме и съдействие във въздухоплаването, в правораздаването и за стабилността на нашия континент, уточни той. Европейски Съюз и Англия би трябвало да работят взаимно, само че в друга рамка, акцентира Барние. Сътрудничеството е нужно да включва битката против тероризма, защитата и сигурността. България е добре готова да продължи работата по тези тематики, означи Мишел Барние.

От името на всички се надявам да придвижим договарянията с Англия напред, означи Бойко Борисов. Пожизнено са обезпечени правата на българите, които към този момент са във Англия. За след " развода " ще договаряме последващи условия, тъй като още не знам параметрите на Брекзит, добави той.

Социалният, финансовият и стопански залог е доста огромен в тези договаряния. Ако Брекзит не стане с верни стъпки, може да има вреди за милиарди и човешки ориси да бъдат сложени на кръстопът, сподели Борисов. Оттук насетне се надявам да се откри баланс и на други тематики като военното съдействие и сигурността. Специалните ни служби би трябвало да работят в пърлен синхрон по тематики като тероризъм, прането на пари и миграцията, добави той. Започваме интензивно да работим по европейския бюджет, в който след излизането на Англия от Европейски Съюз ще има 10 милиарда евро по-малко всяка година.

Мисля, че този Брекзит ще е сложен, сподели българският министър председател. Политическата декларация би трябвало да бъде добре готова, в идващите няколко месеца и се надявам да имаме една обща позиция, уточни Борисов.

Мишел Барние е на наша страна във връзка с Кохезионната политика, сподели още Бойко Борисов и още веднъж съпостави Брекзит с тежък бракоразвод на семейство и изрази вярата си Англия да се върне в Европейския съюз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР