Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на областния управител на Бургас Вълчо

...
Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на областния управител на Бургас Вълчо
Коментари Харесай

Премиерът отново се намеси по казуса Силистар

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на регионалния шеф на Бургас Вълчо Чолаков да предприеме всички законови ограничения, с цел да спре осъществяването на решението на Общинския съвет-Царево по отношение на проблема „ Силистар “, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Областният шеф ще упражни своите пълномощия за надзор по правомерност на решението след постъпване на протокола от съвещанието в Областна администрация. Ще бъде преценена опцията за връщане или оборване пред съда на решението.

Разглежда се и алтернативата - да бъде сигнализирана Окръжна прокуратура.

По-рано през днешния ден стана ясно, че шефът на Регионална ревизия по околната среда и водите (РИОСВ)-Бургас инж. Тонка Атанасова е изпратила писма до министъра на районното развиване и благоустройството и регионалния шеф на Бургас.

Тя написа, че инспекция на събитията по решението на Общинския съвет за позволение за разработване на план на ПУП-ПЗ (план за застрояване) за аграрен парцел в с. Резово, м. „ Силистар “ е посочила, че с взетото решение е позволено нарушаване на Закона за устройство на територията.

Заданието за разработване на плана на ПУП-ПЗ за парцела е следвало да бъде импортирано в РИОСВ-Бургас за установяване на използваните процедури по Закона за запазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие. В РИОСВ-Бургас обаче не е постъпвало такова задание.

С цел недопускане на нарушавания на законодателството РИОСВ-Бургас се обръща към институциите за предприемане на дейности в границите на тяхната подготвеност, показват от инспекцията.

Миналата седмица от пресцентърра на ГЕРБ оповестиха, че Бойко Борисов е разпоредил на кмета на Царево Георги Лапчев, определен с листата на ГЕРБ, да задържи и да не извършва решението на Общински съвет – Царево по проблема „ Силистар “.

Това стана откакто Общинският съвет гласоподава да се създаде план за застрояване в околност, недалече от плажа „ Силистар “. В същото време обаче кметът на общината е безапелационен, че единственото желание е да се направи път..

В предлагането на Георги Лапчев написа, че теренът е предопределен за вилни здания, високи до 5 метра и половина. Сега допустимите метри са до 10. Според кмета строителството в терена и в този момент е допустимо, тъй като е урбанизирана територия. Имотът обаче попада в рамките на две предпазени зони и поради това всички проекти за строителство би трябвало да минат през екооценки.

Борисов подреди да не се извършва решението за „ Силистар “

Кметът на Царево: Фалшива вест е, че "Силистар " ще бъде застрояван

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР