Министър-председателят акад. Николай Денков, в присъствието на министъра на транспорта

...
Министър-председателят акад. Николай Денков, в присъствието на министъра на транспорта
Коментари Харесай

Министър-председателят връчи свидетелствата на първите пилоти на медицински хеликоптери

Министър-председателят акад. Николай Денков, в наличието на министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков, връчи свидетелствата за летателна дееспособност (бревети) на първите водачи, които ще извършват интервенции по незабавна здравна помощ по въздух – HEMS. Шестимата водачи, които ще обслужват първите два хеликоптера, минаха теоретично и практическо обучение и поставиха сполучливо изпити.
Прочетете още
„ Досега най-често приказваме за хеликоптерите, благополучен съм, че към този момент започнахме да приказваме за хората, които са не по-малко значими. Вие сте героите на това, което следва “, обърна се министър-председателят към водачите. Той уточни, че координацията сред другите институции и служби, както и връзката с телефон 112, ще разреши да се реагира оптимално бързо с наличната техника при нужда и ще бъде от изгода за всички.

„ Това се водачи, които ще имат щастието и шанса да дадат старт на системата за незабавна здравна помощ. Това са може би най-подготвените водачи в България. Важното е, че макар скептиците, макар критиците това е верният метод, по който би трябвало да бъде построена системата за незабавна здравна помощ в България. И това са европейските правила, които се ползват в цяла Европа “, съобщи министър Гвоздейков. Той заяви, че в проектобюджета за идната година са заложени средства за предплатено заплащане за поръчка на спомагателните два хеликоптера, с които общият им брой ще стане осем.

Събитието се организира във въздушната база на Гранична полиция на летище София, където краткотрайно ще бъде основан първият хеликоптер за незабавна здравна помощ по въздух. Изградени са две (временни) оперативни бази – в София на територията на въздушната база на Гранична полиция и във Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " в Долна Митрополия. Предстои оповестяване на социална поръчка за създаване на шестте оперативни бази от системата за незабавната здравна помощ по въздух в София, Пловдив, Сливен, Габровница, Долна Митрополия, Търговище.

Първият хеликоптер с регистрация LZ-HMA, въз основата на който ще бъде сертифициран авиационният оператор, към този момент е създаден. В момента се правят общоприети полетни проби, като следва да бъде оцветен. До 15 януари 2024 година хеликоптерът би трябвало да бъде превозен по въздух до България. Очаква се вторият хеликоптер да бъде доставен в средата на 2024 година, а третият в края на 2024 година Останалите 3 хеликоптера би трябвало да са подготвени доникъде на 2026 година

Процедурата по лицензиране на оператора „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД е в ход. Тече дейна работа в Групово дело „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ по инспекция на документите и процедурите. Очаква се завършване доникъде на февруари 2024 година, тъй че с идването на първия хеликоптер да проработи и авиационният оператор.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР