Министър-председателят акад. Николай Денков ще посети Виена днес, където ще

...
Министър-председателят акад. Николай Денков ще посети Виена днес, където ще
Коментари Харесай

Николай Денков ще има среща на четири очи с австрийския канцлер Карл Нехамер

Министър-председателят акад. Николай Денков ще посети Виена през днешния ден, където ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер.


Двамата ще имат среща на четири очи, след което ще се проведат двустранни диалози с присъединяване на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

БГНЕС напомня, че Денков и Нехамер трябваше да се срещнат още при започване на октомври, само че срещата бе анулирана заради заболяване на канцлера. В понеделник министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер съобщи, че Австрия се опълчва на разширението на Шенгенското пространство.

Премиерът акад. Николай Денков ще посети също австрийския парламент, където ще организира среща с ръководителите на комисиите по въпросите на Европейски Съюз, по външна политика, по вътрешни работи, както и с ръководителя на парламентарната група „ Австрия-България, Румъния “ доктор Харалд Трох и с народни представители от разнообразни политически обединения.

В рамките на визитата акад. Денков ще се срещне също с ръководителя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на огромни австрийски компании, които оперират на българския пазар.

БГНЕС напомня още, че присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство беше отхвърлено предходната година в границите на Съвета по правораздаване и вътрешни работи на Европейски Съюз, извършен в Брюксел, с два гласа срещу - от Австрия и Нидерландия.

Безизходицата към присъединението на България и Румъния към Шенген може да бъде решена след гласоподаване при започване на декември. Това най-малко е желанието на Испания, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз през втората половина на 2023 година

Приемането на нови членове в Шенгенското пространство изисква единомислещо утвърждение от Съвета по правораздаване и вътрешни работи, който се състои от вътрешните министри на 27-те държави-членки на Европейски Съюз.

На 19 октомври еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази безапелационната си поддръжка за София и Букурещ. „ Румъния и България покриват всички условия за Шенген и би трябвало да влязат в него. Те демонстрират, че могат да пазят външните граници. Оптимист съм, че ще влязат “, акцентира Йохансон. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР