Министър-председателят акад. Николай Денков потвърди, че президентът на Украйна Володимир

...
Министър-председателят акад. Николай Денков потвърди, че президентът на Украйна Володимир
Коментари Харесай

Денков потвърди, че Зеленски ще посети България

Министър-председателят акад. Николай Денков удостовери, че президентът на Украйна Володимир Зеленски идва на посещаване в България.

Премиерът съобщи, че той персонално се е обадил на президента Румен Радев, с цел да го осведоми за визитата на Зеленски.

По думите на Денков, планувано е двамата държавни глави да се срещнат.

Тази заран Денков дава отговор на въпроси на жители на страницата на Министерския съвет във Фейсбук, добавя Българска телеграфна агенция.

Министър-председателят съобщи, че все още действителна заплаха за България от войната в Украйна няма. Това, за което би трябвало да работим, е да няма заплаха оттук насетне, добави той.

„ Причините да подкрепяме Украйна са две. Първата е, че Украйна е нападната страна. Основата на международния ред и на международния мир се състои в това, когато има граници на една страна, те да са неприкосновени и да не се минават. Русия наруши това предписание, атакува прилежаща страна.

Всички страни по света би трябвало да се пробват да възстановят началните граници, с цел да възстановим реда в интернационалните връзки.

Ако един агресор успее на едно място, това ще изкуши всички останали агресори да се опитат да създадат същото на други места. Така че, интернационалният ред се крепи на опазването на границите “, съобщи още Денков.

Втората причина е директно обвързвана с България.

„ Русия неколкократно насочи закани, че след Украйна могат да последват Молдова, Балтийските страни, за какво не други страни, които са членове на НАТО.

Това са закани, които би трябвало да ни тормозят извънредно доста. България беше оповестена за вражеска страна на Русия, без да е направила каквото и да било в това отношение.

Добре е да се напомни и че съветската войска влезе в България след Втората международна война, без да има оповестена война от страна на България към Съветския съюз.

Имаме история, която би трябвало да прочетем доста по-внимателно от това, което учим в учебниците, и да разберем, че в случай че Украйна завоюва войната, границата, където можем да чакаме експанзия, ще бъде надалеч от България.

Ако Украйна загуби войната, нещата ще наподобяват по много друг метод “, разяснява още министър председателят.

„ Аз не виждам по какъв начин Русия ще завоюва войната в Украйна. Въпросът е по какъв начин ще завършат договарянията за мир, когато двете страни седнат на масата за договаряния.

Но по кое време ще седнат, какви ще бъдат изискванията им, зависи от напъните им на бойното поле.

Това е една от аргументите ние да подкрепяме Украйна в този развой, тъй като колкото по-изгодни са резултатите от договарянията за Украйна, толкоз по-стабилен ще е мирът за в бъдеще и по-спокойна ще е България в рисковете, които биха зародили за нея след войната “, съобщи още Денков.

Според него, с цел да се понижи съветското въздействие в България „ би трябвало да бъдем доста по-активни в описване на същинските истории, които се основават на обстоятелства и данни “.

„ В момента виждаме, че в обществените мрежи и медиите се популяризират умерено неистини и дезинформация. Вижда се, че огромна част от тях е проведена и това пречи ние да водим същинският спор какви са националните ползи на България “, разяснява министър председателят.

„ Интересите на България са войната в Украйна да свърши, само че като се възстановят изходните граници на страните, въвлечени в нея “, безапелационен е Николай Денков.

Междувременно, в София са засилени са ограниченията за сигурност. Служители на реда са ситуирани към постройките на Народното събрание, Министерския съвет, президентството, добавя Българска телеграфна агенция.

Има полицейски чиновници, патрулни коли и жандармерия. Спряно е придвижването на коли в региона на ларгото.

Полицаи са ситуирани и по бул. „ Цариградско шосе “ и Орлов мост.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР