Министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на земеделието и храните Кирил

...
Министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на земеделието и храните Кирил
Коментари Харесай

Държавната лаборатория за изследване на пестициди заработи на ГКПП „Капитан Андреево“

Министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и изпълнителният-директор на БАБХ доктор Светлозар Патарински откриха публично държавната лаборатория за проучване на пестициди на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ".

„ Днес вършим решителна стъпка за връщане на контрола върху нашите граници в ръцете на страната ", заяви министър председателят акад. Денков. Той беше безапелационен, че държавното управление прави всичко допустимо, с цел да подсигури границата по най-хубавите европейски и международни стандарти.

" Стойността на лабораторията е 2 млн. лева, които са обезпечени от държавния бюджет. Тя е оборудвана с нужните лабораторни уреди ", съобщи министър Вътев.

Той уточни, че откриването на лабораторията е предстоящо от всички превозвачи и съставлява необятен публичен интерес. Министърът посочи, че с нея се реализира извънредно огромен резултат за трафика и за времето, което също е скъп запас. „ Чакащите камиони по 2 дни към този момент ще изчакват единствено нужното софтуерно време, с цел да излязат пробите, което е към 5-6 часа ", означи още министър Вътев. Той благодари на премиера за неговата персонална ангажираност към лабораторията и на екипа на БАБХ за положените старания, с помощта на които лабораторията започва за малко време своята активност.

Със заработването на лабораторията дефинитивно се утвърждава държавният надзор върху храните, които влизат в България. Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево " е първият вход на вноса на колета и артикули на пресни плодове и зеленчуци с генезис трети страни за Европейския съюз, което постанова съблюдаване условията на европейското законодателство. Очаква се да бъде усъвършенствано и времето за осъществяване на формален надзор: документална, идентификационна и физическа инспекция, в това число взимане на проби по написаната периодичност, според регламентите. Лабораторията ще подсигурява постъпването на чисти от пестициди плодове и зеленчуци на пазара на Европейската общността.

На събитието участваха регионалният шеф на Хасково Гинка Райчева и шефът на Агенция " Митници " Петя Банкова. Сред формалните посетители бяха и генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и изпълнителният шеф на Асоциацията на интернационалните превозвачи (UND) Алпер Йозел.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР