Министър-председателят акад. Николай Денков и председателят на Българската академия на

...
Министър-председателят акад. Николай Денков и председателят на Българската академия на
Коментари Харесай

Премиерът акад. Денков и председателят на БАН акад. Ревалски откриха новия суперкомпютър „Хемус“

Министър-председателят акад. Николай Денков и ръководителят на Българската академия на науките (БАН) Юлиан Ревалски откриха през днешния ден новия български суперкомпютър " Хемус ", който е част от Инфраструктурен комплекс за цифрова промяна и високопроизводителни пресмятания на " Център за върхови достижения по информатика и осведомителни и информационни технологии ". 

 

Официалната гала по откриването се състоя в осми блок на " Научен комплекс - 1 " на Българската академия на науките.

 

Официално беше открит и целият нов инфраструктурен комплекс. Изградената инфраструктура е повсеместен комплекс с четири съществени пласта, които включват запаси от суперкомпютърен вид, система за предпазване на данни, местни центрове за разработка на приложения и средства за цифровизация. Разработена е интегрирана платформа, която обгръща всички пластове на изчислителната екосистема, в това число мрежови и компютърни запаси, и запаси за предпазване на данни; услуги и принадлежности за работа на мултидисциплинарни научни общности.

 

С днешното разкриване се приключва целият инфраструктурен теоретичен комплекс и суперкомпютърът ще подкрепи работата на стотици български учени, с цел да бъдат конкурентоспособни на своите сътрудници от чужбина. Ще бъдат подкрепени учените от математика, информатика, медицина, химия, а целият инфраструктурен комплекс е за близо 20 милиона лв., сподели акад. Ревалски. 

 

Българските учени работят на високо европейско равнище, съобщи министър председателят Николай Денков.

 

Познавам работата на сътрудниците, от години те създават нови логаритми. Работят на доста високо равнище и имат потребност от техника на високо равнище, означи министър председателят. Той уточни, че българските учени вземат участие в създаването на нови способи и в съдействие с интернационалната научна общественост. 

 

Денков увери, че страната ще работи за това да усъвършенства материалната база, за повдигане на равнището на научните фрагменти и за по-добро заплащане. 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР