Министър-председателката на Естония Кая Калас заяви, че Европейският съюз ще

...
Министър-председателката на Естония Кая Калас заяви, че Европейският съюз ще
Коментари Харесай

Кая Калас: Ще намерим решение за финансовата помощ за Украйна

Министър-председателката на Естония Кая Калас съобщи, че Европейският съюз ще откри решение за отпущането на финансова помощ за Украйна, съобщи Ройтерс.

Тя сподели това през днешния ден - ден откакто министър председателят на Унгария Виктор Орбан наложи несъгласие на пакета от помощи на стойност 50 милиарда евро в поддръжка на раздраната от война страна.

With 's historic decision yesterday, we reconfirmed our commitment to Ukraine. We took a milestone step towards a stronger, more united Europe.

Today we focus on Europe’s defence. Europe must strenghten its defence readiness to match the demands of the new security reality.
— Kaja Kallas (@kajakallas)
" Когато Украйна изпитва компликации във военната област, тогава би трябвало да ѝ предоставим и политическа поддръжка... Ще реализираме съглашение за финансовата помощ " , съобщи Калас пред публицисти при идването си за втория ден от срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

Днес държавните и държавните ръководители на страните от Европейския съюз завършиха с договарянията за финансовия пакет с помощи за Украйна, за приемането на който е належащо решение с единогласие. Те обявиха, че ще опитат още веднъж идващия месец, изразявайки оптимизъм, че тогава ще може да се стигне до общо единодушие.

" Мога да ви уверя, че Украйна няма да бъде оставена без поддръжка, има разнообразни способи да се направи това ", съобщи Калас. " Напълно уверена съм, че до януари ще имаме решение " , добави тя.

Държавите членки на Европейски Съюз биха могли да дават помощ поотделно или да сключат съглашения между тях, отбелязва Ройтерс.

" Посланието към Украйна е: ние ще бъдат там, с цел да ви подкрепим, просто би трябвало дружно да уточним някои от детайлите " , съобщи белгийският министър-председател Александер де Кро.

Макар че до присъединението на Украйна към Европейски Съюз евентуално ще минат още доста години, решението, реализирано на срещата на върха в Брюксел, приближи Киев с още една стъпка към дълготрайната му стратегическа цел се насочи към Запада и да излезе от орбитата на Русия, отбелязва Ройтерс. 

⚡ Kaja Kallas: We will support Ukraine militarily for at least 4 years with 0.25% of our GDP.

— UNITED24media (@United24media)
Вчера водачите от Европейския съюз заобиколиха опозицията на Орбан против началото на договарянията за присъединение на Украйна, като уредиха той да напусне залата, до момента в който те гласоподаваха историческата стъпка за започване на договаряния за присъединение на страна, която е във война. Германският канцлер Олаф Шолц е изиграл основна роля, с цел да накара унгарския министър председател да напусне залата и да разчисти пътя за взимане на решението, обявиха дипломати и чиновници.

Европейските водачи се събраха още веднъж през днешния ден, с цел да обсъдят други тематики, в това число войната сред Израел и палестинската ислямистка формация " Хамас ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР