Министър Петкова знае в дълбочина спецификата на пазарните отношения в

...
Министър Петкова знае в дълбочина спецификата на пазарните отношения в
Коментари Харесай

Нонсенс: 1 февруари мина, цената на тока не скочи, борсата работи, а работодатели искат оставка на министър Петкова?!


Министър Петкова знае в дълбочина спецификата на пазарните връзки в този миг, не съм забелязал тя да е споделила нито една лъжа. Това разяснява за 3еNews енергийният специалист проф. Атанас Тасев във връзка на настояването на оставка на енергийния министър Теменужка Петкова от три работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/, Българската стопанска камара /БСК/ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.

В известие до медиите работодателите настояват, че Петкова е говорила „ лъжи “ за свободния пазар на електрическа енергия в телевизионно изявление. В изявлението си пред Българска национална телевизия министър Петкова приказва за „ свободен “ пазар на електрическа енергия, върху който страната не можела да въздейства, комфортно пропускайки обстоятелството, че на същия този „ свободен “ пазар на процедура вземат участие единствено две сдружения, благосъстоятелност на страната, посредством борса, също благосъстоятелност на страната “, се споделя в мнението на работодателите.

" Запознах се с настояването на АИКБ, БСК и КРИБ за оставката на министър Петкова. Не бих желал да разясня съответните обстоятелства, с които се стимулира настояването, нито да влизам в ролята на юрист на министъра, само че не намирам настояването нито за основателно, нито за навременно ", разяснява за 3e-News и специалистът по енергийна политика Славчо Нейков.

" Не е време за оставки, време е за реформи; а министър Петкова и в двете държавни управления на ГЕРБ, в които взе участие като министър, работи интензивно в това направление както в страната, по този начин и в подтекста на европейската енергийна политика. Да напомня, че от края на 2014 година България излезе от ситуацията на въздържан потребител на това, което споделя Брюксел, и зае самодейна позиция по редица стратегически и за Европейски Съюз, и за България въпроси ", съобщи специалистът.

По неговите думи в подтекста на упованията за промени в България сигурно има стъпки, които можеха да се случат и по-добре, и по-своевременно, само че тези промени не са нито лесни, нито бързи, а и не зависят единствено от изпълнителната власт. По принцип мининистърът на енергетиката – който и да е той – има нелеката отговорност да организира енергийната политика на страната, а в този развой е обикновено другите ползи да се стиковат мъчно - изключително когато доста чуствителни по същността си тематики - като например либерализация на енергийния пазар и енергийна беднотия - вървят ръка за ръка, обощава позицията си Славчо Нейков.

Странна е тази фиксация върху министър Петкова на така наречен представители на бизнеса - тъй като бизнес в България са освен заводите на Домусчиев и компаниите, членове на КРИБ, АИКБ и БСК. Бизнес са и енергийните компании, без значение дали са държавни или частни, бизнес са и огромните индустриалните компании, доста от които настояват, че нямат проблем с договорите и цените на еленергията за тази година.

Според трите работодателски организации Петкова би трябвало да напусне поста си поради „ изоставените промени “ в бранш „ Енергетика ". Друг е въпросът дали работодателите не са тези, които слагат кол в колелата на промените - да се върнем да вземем за пример и към митингите им отпреди няколко години, още веднъж за цените на тока.

Истината е, че промяната потегли точно при министъра Теменужка Петкова, при която след години на нищоправене и източване на енергетиката се случиха няколко значими неща: Бяха уредени финансовите връзки с така наречен американски Топлоелектрическа централа в комплекса Марица Изток, като това отвори разплащанията и стабилизира финансовото положение на сдруженията по веригата производство-доставки на електрическа енергия /които също са бизнес/. Стабилизира се финансовото положение на доведените до ръба на банкрута НЕК и Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". С ускорени темпове се разви процесът на либерализация на електроенергийния пазар, набелязани са и стъпките и се потегля към свободен пазар и на природния газ. Създадена беше и проработи Българската без значение енергийна борса /БНЕБ/.

Странно е и това, че " представителите " на бизнеса взеха решение да желаят оставката на министъра в деня преди „ Българската самостоятелна енергийна борса “ да показа комерсиалната платформа „ В рамките на деня “, което ще стане на 6-ти февруари, вторник. По време на събитието ще бъде образно демонстрирано действието на новата борсова платформа „ В рамките на деня “, ще бъдат показани преимуществата от въвеждането й, както и периодите за регистрация на комерсиалните участници. Нагледен образец, че в бранша енергетика промяната върви.

Реално видяно, работодателските организации са недоволни от законите, които регламентират разпоредбите и държанието на участниците на пазара на електрическа енергия в България, а и в Европа. Досега те не са показали безапелационни причини кой и по какъв начин желае да вдигне цените на електрическата енергия за бизнеса. Сакралната дата 1 февруари към този момент мина, а междинната цена на тока на енергийната борса, т.е. на свободния пазар, е 78.78 лева за мВТч и даже върховата сила, която е 94 лева за мВТч, няма нищо общо със посочените от " бизнеса " цени от 110 - 130 лв. за мВТч.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР