“Министър Минеков се е обградил с политически съратници назначени от

...
“Министър Минеков се е обградил с политически съратници назначени от
Коментари Харесай

Василев: Има сътресения в Народния театър, но това не означава масови оставки

“Министър Минеков се е обкръжил с политически съратници назначени от него, въпреки че длъжността му е лимитирана във времето. Опитва се да кадрува в Националните културни институти като чистки на политически съперници. ” Това съобщи Васил Василев, шефът на Народния спектакъл Иван Вазов, съобщи кореспондент на БГНЕС

“Няма по какъв начин да назнача посочените от министъра лица, както виждам, че той го прави в НДК ”, посочи още той.

На въпрос на БГНЕС какво ще предприеме той, с цел да не се стига до повече оставки в Народния спектакъл, след тази на режисьора Явор Гърдев и на драматурга Захари Карабашлиев, Василев посочи, че се водят диалози с тях самите за бъдещото им овакантяване, както и че медиите насаждат това, че атмосферата в Народния спектакъл допуска оставки. “Да, има разтърсвания сега, само че това не значи, че всеобщо ще има оставки. Високо оценявам както Явор Гърдев, по този начин и Захари Карабашлиев., акцентира още той. Василев изясни, че към момента не е излязло мнение на краткотрайната комисия, която би трябвало да проверява работата на основния режисьор на театъра Александър Морфов.

“След встъпването ми в служба аз поканих Александър Морфов освен неговите произведения да станат част от програмата на театъра, само че и той да поеме значимата роля на основен режисьор на театъра. Драматургът Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев бяха извънредно кадърни гении и аз по тази причина избрах още веднъж да работя с тях. Велислава Кръстева избрах за пиар на театъра, поради безспорните ѝ качества. Поради високата сензитивност на създателите може да де случат дадени дейности, само че това няма по какъв начин да се дефинира като тормоз. Затова бях и съкрушен от спора, който се развихри сред тях. Велислава Кръстева в никакъв случай не е давала мотив за нейни политически пристрастия откогато е на длъжността си пиар на театъра. Когато дадени хора напущат, това има вреда върху сцената и самия спектакъл, не е накърнена политическата сцена ”, посочи още Василев. Намесата на министър Минеков в връзките сред Морфов и Кръстева се интерпретират като личностни, негови подбуди. За страдание превръщането на политиката като част от театъра е казусът тук. Минеков се пробва да кадрува в националния културен институт като чистка на политически съперници ”, акцентира още Василев.

По време на културната комисия Биков разяснява, че политическият проблем в Народния спектакъл няма да откри решение от страна на Народното събрание и изрази вяра той да бъде решен най-скоро вътре в Народния спектакъл.

БГНЕС напомня, че след скандал в Народния спектакъл „ Иван Вазов ” сред основния режисьор Александър Морфов и шефа на PR-отдела Велислава Кръстева, служебният министър на културата Велислав Минеков изиска промяна на управлението на Народния спектакъл, защото измежду тях има политически обвързани. “Това ме тревожи и аз не бих желал нашият спектакъл да се трансформира в кръжок по политически ползи. За страдание, това политическо обграждане, може би по някакъв метод съставлява форма на отбрана на самия шеф, само че не мисля, че това са верните хора на вярното място и аз ще помоля тези хора да бъдат заменени. Аз държа на наличието на артиста Александър Морфов в Народния спектакъл и, за жалост, в резултат на събитията, той е мощно обезверен от желанието си за наличие там. Това би било вреда, огромна вреда. ” Тези думи на министъра предизвикаха ответната реакция във фейсбук профила на Христо Мутафчиев, ръководителят на Съюза на артистите. “ Не мисля, че е доста подходящо да коментирате назначенията в Народния спектакъл, при съществуването на хора с потвърдено агентурно минало в личния Ви политически кабинет, при всички скандални назначения, които се правят към Вас, при всички реваншистки чистки и инспекции, които предизвиквате по театрите. Сагата с Александър Морфов, основният режисьор на театъра и някогашната пиарка на Движение за права и свободи и настояща към Народния спектакъл Велислава Кръстева, предизвика и оставките на основния драматург на театъра “Иван Вазов ” Захари Карабашлиев, тази на режисьора Явор Гърдев и на артиста Валери Йорданов. Като доводи се привеждат непоносимата атмосфера в театъра.

“Нещата някъде се объркаха. Политиката няма място в театъра, изключително в националния спектакъл. Твърдим, че имаме доста надарени български режисьори, само че не може да ги преброим на пръсти. Спектаклите на Александър Морфов носят нематериалност и карат хората да водят децата си на спектакъл ”, съобщи преди дни артистът Валери Йорданов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР