Министър Димов увери бизнеса във Велинград, че пилотен проект на

...
Министър Димов увери бизнеса във Велинград, че пилотен проект на
Коментари Харесай

Първи министър се сети за отоплението ни с геотермални води

Министър Димов увери бизнеса във Велинград, че пилотен план на общината може да се финансира по Оперативна стратегия „ Околна среда “ до 2020 година

Геотермалното отопление в общините с минерални води може да бъде употребявано като мярка за понижаване на замърсяването на въздуха от битовото отопление. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов във Велинград на среща с кмета Костадин Коев и представители на туристическия отрасъл. „ Проект със зареждане на общински здания и частни семейства ще попадне в обсега на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ (ОПОС) и може да получи финансиране “, увери министърът.

Проектът ще бъде пилотен – задачата е геотермалното отопление да се концентрира в един регион или квартал, с цел да се създадат измервания преди и след реализацията на системата. Трябва да се покаже резултатът от инвестицията, тъй като в противоположен случай няма да бъде доказана от Европейската комисия. „ Ако потвърдим, че след реализацията на плана понижава равнището на фини прахови частици от битовите отоплителни уреди, ще бъдем безапелационни, че инвестицията на европейски средства има екологичен резултат “, безапелационен е Нено Димов.

Според него това е добър старт и ще бъде първа стъпка за общините, които имат опция да употребяват ресурса си от минерални извори. Министърът акцентира, че това е образец за търсене на ограничения на равнище кмет и общински съвет и насърчи локалните управляващи да търсят такива способи за възстановяване качеството на атмосферния въздух.

Във връзка с плана за рандеман на волфрам на територията на общината Нено Димов увери, че министерството и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пазарджик ще продължат да отстояват ползите на жителите и закона, който ги пази. На въпроса за финансиране построяването на пречиствателна станция в региона министърът отговори, че по ОПОС Община Велинград не може да разчита на средства, тъй като не са изпълнени критериите за сливане на всички ВиК сдружения в Област Пазарджик в едно. Затова следва да се търсят благоприятни условия за финансиране от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) за общините с 2000 до 10 000 еквивалент поданици, които не попадат в критериите на нито една оперативна стратегия.

„ При нужда от 12 милиарда лв. за възстановяване на ВиК системите в страната и запас от 2 милиарда лева по ос „ Води “ на ОПОС, е въпрос на конкуренция сред обособените ВиК оператори да завоюват средства за региона “, безапелационен беше министърът. Затова съгласно него самодейността на решение на въпроса с пречистването на отпадъчните води е в ръцете на Община Велинград и бъдещи схеми на финансиране от ПУДООС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР