Министър Боил Банов трябва на всяка цена да участва в

...
Министър Боил Банов трябва на всяка цена да участва в
Коментари Харесай

МК да купи къщата на Яворов с „надвзетите“ пари от партийните субсидии

Министър Боил Банов би трябвало непременно да взе участие в оповестения нов търг за обществена продажба на емблематичната Яворова къща в София и да се включи в наддаването, с цел да може да бъде тя съхранена за поколенията в достоверния й тип, упорстват от съдружие „ Словеса ".

Къщата музей „ Пейо Яворов " на ул. „ Г. С. Раковски " № 136 - един от най-ценните културни и архитектурни монументи на София, който съхранява паметта за един от най-обичаните български поети, би трябвало да стане обществена държавна благосъстоятелност, тъй като й следва комплициран ремонт и изцяло градивно подсилване, безапелационни са в съдружие „ Словеса ". За да се случи това обаче е належащо Министерство на културата да вземе присъединяване в оповестения от частния правосъден реализатор нов търг за историческата къща, който ще се организира от 26 август до 17:00 часа на 26 септември 2019 година Началната цена, от която ще стартира наддаването за дома на Яворов, е 1 285 459.20 лв., припомнят от гражданското съдружие.

При единодушие на финансовия министър Владислав Горанов, Министерство на културата би могло да взе участие в наддаването за емблематичната постройка на оповестения обществен търг и с част от средствата, които Политическа партия ГЕРБ напълно неотдавна възвърне на бюджета като „ надвзети " средства от партийната си дотация - както е известно, партията към този момент преведе по сметката на финансовото ведомство в Българска народна банка цялата дължима сума в размер на 5,6 милиона лв., означават от съдружие „ Словеса ".

През есента на 2018 година историческата къща на ул. „ Г.С. Раковски " №136 беше оповестена за първи път от частен правосъден реализатор за обществена продажба с начална цена 1 628 758 лв., само че тогава от културното ведомство не направиха опит да придобият знаковата постройка - монумент на културата. Днес обаче обстановката постанова от Министерството на културата да подхващат всички нужни дейности, с цел да закупят Яворовата къща на ул. „ Г.С. Раковски " №136, тъй като в случай че след новия търг тя стане благосъстоятелност на някой упорит частен вложител или надъхан строителен бизнесмен, историческата постройка умерено може да последва нерадостната орис на така наречен „ Двойна къща на Митови " на столичния бул. „ Васил Левски " в София, която преди две години бе съборена, а в този момент на мястото й се строи стремително величествен многоетажен офис център, декларират от съдружие „ Словеса ".

В къщата на ул. „ Г. С. Раковски " № 136 Пейо Яворов и брачната половинка му Лора Каравелова живеят до съдбовната вечер на 30 ноември 1913 година, в която тя лишава живота си. Домът на Яворов, в който се пазят скъпи сбирки от ръкописи, първите му издания с подписи, истински фотографии и персоналната библиотека на поета, неговата оръжейна сбирка, както и кабинетът на създателя, пресъздаващ достоверната атмосфера на писателския му живот, от години обаче е частна благосъстоятелност. Въпреки че е с актуализирана фасада, тази по този начин емблематична за София и за цяла България постройка, която още пази духа на великия Яворов, де факто е в спешно положение - тя незабавно се нуждае от безценен ремонт и изцяло градивно подсилване, с цел да бъде избавена, съхранена за поколенията, и с цел да може да продължи да действа и отсега нататък като книжовен музей, акцентират от съдружие „ Словеса ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР