Минимум 10%, а при дребните преживни животни може би над

...
Минимум 10%, а при дребните преживни животни може би над
Коментари Харесай

Симеон Караколев: Пасищата са "морковчето", което съблазнява в схемите с виртуалните животни

Минимум 10%, а при дребните преживни животни може би над 20% са виртуални, твърди Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
" От няколко Народното събрание насам предлагаме да се постави завършек на тази порочна процедура или най-малко да се минимизира. За задачата би трябвало да се промени Законът за стопанисване и прилагане на земеделските земи ", разясни Караколев в изявление за БНР след следващия оголен случай на нарушавания при развъждането на животни.

От 2019 година Караколев сигнализира за казуса с виртуалните животни. Бившият аграрни министър Христо Бозуков също призна за съществуването им.

" Властта в избрани моменти желае да покаже, че е свършила нещо ", счита Караколев. Според него към 20 милиона лв. годишно се източват през такива схеми .

Много хора по веригата вземат участие в такава скица, стига се и до високи равнища в администрацията, счита Симеон Караколев.

" Включително част от практикуващите ветеринарни лекари. "

 Симеон Караколев Снимка: НОКА

По проблема с откритите нарушавания в Кочериново Караколев разяснява:

" Може да се вадим извода, че тези животни са вегетирали, с цел да бъдат живи при една инспекция . Това е извънредно нечовешко към самите животни. От три обекта в два няма никакви животни. Въпросните стопани имат няколко компании, на които са записали по няколко животновъдни обекта. "

Много стопани прибягват към схемите за виртуални животни, " с цел да се докопват до хиляди декари пасища и да получават оттова стотици хиляди левове дотации ", разясни Симеон Караколев.

Това по думите му е " морковчето ", което съблазнява десетки и стотици стопани да прибягват към виртуални животни ", като сумата може да доближи до 300 хиляди лв. за 100 крави годишно, в случай че към подпомагането за пасища се прибавят и дотацията за животните, и други помощи по разнообразни ограничения.

" Цялата суровост на закона се показва в една санкция от 500 лв. ", акцентира Караколев.

" Глобяват си ги. Ще мине известно време за медиен звук и за срама за обитаемото място, дотациите ще не престават да си ги получават . "

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР