Минималните работни заплати във всички страни от ЕС трябва да

...
Минималните работни заплати във всички страни от ЕС трябва да
Коментари Харесай

Как ще се гарантира покупателна способност на българина

Минималните работни заплати във всички страни от Европейски Съюз би трябвало да обезпечават почтени стандарти на живот и труд, а страните членки следва да предизвикват груповото договаряне за заплащането.

Това се подсигурява от новоприетата Директивата по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз. При какви условия ще се ползва нормативния акт по отношение на насърчаването на груповото трудово договаряне на работните заплати в нашата страна, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право.

Новоприетата Директива на Европейския съюз, контрактувана със Съвета през юни, е ориентирана към възстановяване на изискванията на труд и живот на всички служащи в Съюза, в това число и в България, както и към поощряване на икономическия и обществения прогрес.

Българското законодателство урежда, че с груповия трудов контракт се уреждат въпроси на трудовите и осигурителните връзки на служащите и чиновниците, които не са уредени с повелителни разпореждания на закона и че този контракт не може да съдържа клаузи, които са по-неблагоприятни за служащите и чиновниците от откритите в закона или в групов трудов контракт, с който работодателят е привързан. В закона е посочено също, че обособеният шеф, групата работодатели и техните организации са длъжни да договарят с представителите на служащите и чиновниците за подписване на групов трудов контракт. 

 istock istock
Новоприетата Директива категорично показва, че всяка страна в Европейския съюз следва да предприеме ограничения за стимулиране на секторното групово договаряне за установяване на заплащането и за гонене на най-малко 80% покритие на работещите с групови трудови контракти.

Директивата планува, че при регистриран обсег на груповото договаряне под 80%, страните членки на Европейския съюз следва да основат проект за деяние за неговото поощряване, който проект да се съгласува със обществените сътрудници и да включва ясни ограничения за увеличение обсега на договарянето. Този проект следва да се преразглежда взаимно със обществените сътрудници (поне един път на всеки 5 години) и всяка негова актуализация да е обществена и оповестена до Комисията.

За да бъде обезпечено равнището на повишаване на груповото договаряне на работните заплати, посредством Директивата се подсигурява зачитането на правото на сдружаване и групово договаряне и за установяване на заплатите от икономическите оператори, само че и от техните подизпълнители, при кандидатстване за и осъществяване на публични поръчки и концесионните контракти.

Следва да се има поради, че предметът и наличието на Директивата слагат доста въпроси, по които България би трябвало да предприеме законодателни промени, с цел да може да може да транспонира текстовете на Директивата, като да вземем за пример нормативното споразумяване на комплекс от ограничения за поощряване и развиване на груповото трудово договаряне, включително и в областта на държавната администрация, гарантиране правото на синдикално сдружаване, включително посредством допълнения в Конституцията на България и Наказателния кодекс, както и развиване, рационализиране на понятието за групов трудов спор, въвеждането на нови доброволни форми за уреждането на груповите трудови разногласия, основаване на нов Закон за практикуване на конституционното право на стачка, подобаващ на Конституцията.

Справка:

Чл. 50, член 52 от Кодекса на труда

ДИРЕКТИВА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР