Минималната заплата за работещите в Женева става по 23 швейцарски

...
Минималната заплата за работещите в Женева става по 23 швейцарски
Коментари Харесай

В Женева плащат най-високата минимална заплата в света

Минималната заплата за работещите в Женева става по 23 швейцарски франка на час или 4048 франка месечно за 41-часова работна седмица (3714 евро). Това е най-високата минимална заплата в света.

От това решение ще се възползват към 30 000 индивида.

Икономиката на Женева е насочена основно към услугите. Градът има забележителен финансов бранш, насочен към частно банкиране (управлява към един трилион долара) и финансиране на интернационалната търговия. Много от световноизвестните компании вземат решение да основат своите офиси тъкмо в Женева, като JT International, Mediterranean Shipping Company, Serono, SITA и други. Много други мултинационални компании като Caterpillar, Electronic Arts, DuPont, Helwett-Packard, Procter & Gamble и Sun Microsystems имат своите европейски централи в този град.

Нека не забравяме остарялата традиция на правенето на часовници – Ролекс, Патек Филип, Франк Мюлер и още доста други. Едно от най-интересните събития всяка година е Женевският авто салон, който се организира в Палекспо.

Женѐва е град в Югозападна Швейцария и е основен административен център на едноименния кантон. Това е вторият по величина град в страната след Цюрих.Тук са ситуирани офисите на доста европейски и международни организации.

Градът е ситуиран в югозападния завършек на Швейцарското плато, на мястото, където река Рона изтича от Женевското езеро, наричано още "езерота Леман " от французи и френскоговорещите швейцарци. Друга пълноводна река там е Арв, която събира водите си от масива на Монблан, криволичи из Женева и се влива в Рона на 1 км след езерото.

Населението на Женева е над 200 хиляди. В кантон Женева има цялост от локални женевци, швейцарци от другите кантони и чужденци от над 180 страни. Женева е възприеман като град на протестанти, само че в нея има повече римокатолици, в сравнение с протестанти, които живеят в кантона Женева.

И нещо любопитно. В научно-фантастичния сериал "Вавилон 5 " Женева е градът, определен за столица на Земния Съюз, който сплотява в себе си всички страни на Земята.

За българските автотуристи един комфортен и изящен път до Женева е през Италия и тунела под връх Монблан. Той излиза навръх високопланинския френски курорт Шамони, а оттова до Женева е към час по тъй наречените „ Бяла автомагистрала “ (Autoroute Blanche А40). Летището на Женева е най-удобното за туристи, искащи да посетят съответно Шамонѝ и да изкачат върха.

Един от най-видните жители на Женева е

Жан-Жак Русо (Jean-Jacques Rousseau) - швейцарският мъдрец, публицист и музиколог, работил през огромна част от живота си във Франция. Един от ранните представители на Романтизма в изкуството, неговата политическа философия оказва мощно въздействие върху дейците на Френската гражданска война. Особено известен измежду якобинците, той е разгласен от тях за народен воин и е препогребан в Парижкия Пантеон.

Романът на Русо "Емил или За възпитанието " е основополагащ текст за образованието на личността като жител, а "Жули или Новата Елоиза " изиграва значима роля за развиването на предромантизма и романтизма в художествената литература. Автобиографичните му творби, като "Езповеди ", са измежду първите образци за течението от края на XVIII век, станало известно като „ Век на чувствителността “ и характеризиращо се с възходящо фокусиране върху субективното и интроспекцията. Неговите "Размисли върху произхода на неравенството " и "За публичния контракт " се застъпват за демократично ръководство и оказват мощно въздействие върху актуалната политическа и социална мисъл.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР