Минималната заплата в Гърция може да стане 780 евро. Тази

...
Минималната заплата в Гърция може да стане 780 евро. Тази
Коментари Харесай

Минималната заплата в Гърция може да стане 780 евро

Минималната заплата в Гърция може да стане 780 евро. Тази алтернатива изследва държавното управление в страната. В момента минималното работно заплащане е 713 евро, а задачата на покачването е да се компенсира възходящата инфлация. Очаква се решението да бъде взето през първите две седмици на март, в разгара на предизборния интервал, написа вестник Kathmerini.

Вече се приема за даденост, че ще има възобновяване на минималната заплата до равнищата от преди меморандума, а точно 751 евро. Икономическият личен състав на държавното управление обаче в този момент разисква мощната опция за увеличение на минималната работна заплата даже с 9-9,5%, с цел да покрие загубата на приходи на към 650 000 работещи в частния бранш от нарастването на показателя на потребителските цени.

В момента и като се има поради, че ръководещите обявяват " потребностите и на обществото, и на бизнеса “, сегашният сюжет е минималната работна заплата да се усили с най-малко 7,75-8%, колкото ще се покачат и пенсиите. Това води до нова минимална заплата, близка до сред 768 и 770 евро (увеличение с 55-57 евро).

Предвид неотдавнашните диалози на държавни чиновници за " изненади “ във връзка с размера на новата минимална заплата обаче, специалистите предвиждат нарастване, близо до равнището на инфлацията, до 9,5%. Това значи, че новата минимална заплата ще се усили с 67 до 780 евро на месец. Това също би премахнало мощното изборно оръжие, употребявано от главната съпротива СИРИЗА, която се ангажира да увеличи минималната заплата до 800 евро, в случай че успее да сформира държавно управление.

В същото време Министерството на труда на южната ни съседка признава, че мощният инфлационен напън и несъразмерните разноски за сила освен изчерпват устойчивостта на семействата, само че и на бизнеса.

Поради тази причина не е изключено решенията да бъдат комбинирани, както желаеха представителите на работодателските организации, със тласъци за по-нататъшно понижаване на налозите и разноските за сила.

Очаква се новият график за ускорение на процедурите, тъй че тазгодишното нарастване да може да бъде приложено от 1 април, да бъде включен в корекция, която ще бъде импортирана в Народното събрание евентуално в петък или най-късно идващия понеделник.

Окончателното решение ще бъде взето от министъра на труда Костис Хацидакис през първите 10 дни на март, след утвърждение от кабинета.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР