Минималната работна заплата да стане 780 лв. от 1 януари.

...
Минималната работна заплата да стане 780 лв. от 1 януари.
Коментари Харесай

Социалният министър Лазар Лазаров: Кабинетът ще предложи 780 лв. минимална заплата от 1 януари

Минималната работна заплата да стане 780 лева от 1 януари. Това ще предложи на Министерския съвет общественият министър Лазар Лазаров, разгласи той на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие. Предложението на държавното управление до момента бе минималната работна заплата да стане 770 лева от юни.
 
" Аз и екипът ми сме склонни да ревизираме този размер от 770 лева на МРЗ и тя да се пресмята по отношение на средногодишната работна заплата за 2021 година, което би довело до смяна в размера на заплатата за идната година от 770 на 780 лева Това ще е 9,9 на 100 нарастване. Това предложение би изпреварило и показателя на потребителските цени. С сътрудниците ще настояваме от 1 януари да се усили минималната заплата на 780 лева Може да поемем подобен ангажимент и това е нашето предложение. Очевидно към този миг няма консенсус и това разпореждане ще бъде препоръчано за разискване от Министерския съвет ", сподели Лазаров.
 
" Тук обаче няма смяна в референтния интервал. Няма стопански цикъл, който да приключва през календарна година. От тази позиция - бихме се качили на този трен на компромиса, само че той би трябвало да води на две стъпки и от 1 юли 2023 година да стигнем в действителност тези най-малко 830 лева Това ще е компромисът, който ще подкрепим ", разяснява президентът на КНСБ Пламен Димитров.
 
 Пламен Димитров Пламен Димитров Източник: КНСБ
В последна сметка обществените сътрудници не реализираха единодушие по отношение на размера на минималната работна заплата, очакван за следващата година. " Водили сме се от опцията новият размер на минималната работна заплата да извърши две функционалности – икономическа и обществена ", разяснява министър Лазаров.
 
Представители на работодателските организации показаха кардинална поддръжка за предлагането, само че желаеха размерът на минималната заплата да не бъде обединен за цялата страна, а самостоятелен по стопански действия. Председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев уточни, че от организацията предлагат плануваният размер да бъде за брутна заплата.
 
За незабавно основаване на работна група, която да се реши по какъв начин да се приложи европейската инструкция за съответните минимални работни заплати в Европейския съюз, прикани Мария Минчева, заместник-председател на Българската стопанска камара. " Ако ние не покажем интензивност по тематиката, въпросът ще го решат някъде другаде ", разяснява тя по време на съвещанието на НСТС.
 
Президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че " опитът за внушения по какъв начин растежът на приходите щял да докара до инфлация ", би трябвало да бъде кръстосан. Според него две трети от инфлацията в Европейски Съюз, както и в България, се генерира от външни фактори и няма нищо общо с покачването на приходите.
 
Димитров добави, че направеното през тази година ще докара до отчасти или напълно компенсиране на междинната инфлация, само че не е обезщетен растежът на цените на така наречен дребна потребителска кошница. От март насетне и в този момент се опитваме да компенсираме приходите на работещите поради инфлацията, която ги изяждаше. Целта ни е да компенсираме приходите най-малко до размера на инфлацията, тъй че работещите българи да не престават да купуват и да поддържат растежа на стопанската система, сподели Пламен Димитров.
 
Затова, съгласно КНСБ, минимална работна заплата от най-малко 850 лева ще е задоволителен механизъм за компенсиране на " изядените от инфлацията " приходи. Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " също напомни, че от синдиката упорстват минималната заплата да стане 850 лева " Беше отказано с аргумента, че не било обикновено минималната заплата да се усилва два пъти в границите на една година ", сподели Григорова. Тя даде като образец Германия, където тази година това заплащане се нараснало три пъти, с цел да се даде късмет на най-нискодоходните групи жители да се оправят с компликациите.
 
 Ваня Григорова Ваня Григорова Източник: Фейсбук
" Увеличението на цените на питателните артикули е фрапантно и най-нискодоходните групи изразходват огромна част от месечните приходи точно за храна. По никакъв метод не ги компенсирате с това незначително нарастване, което оферирате ", уточни Григорова. По думите ѝ растежът на инфлацията не е подбуден от растежа на заплатите, а заради напълно разнообразни аргументи.
 
КТ " Подкрепа " упорства минималната заплата наложително да се усили над 770 лева, а по-късно, по график, да стане 50 % от междинната работна заплата за страната. " В този вид предлагането на служебния кабинет е недопустимо ", съобщи още Ваня Григорова. Темата за размера на минималната работна заплата е обект на разискване и в Народното събрание.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР