Мини сериалът на HBO Чернобил предизвика такова вълнение не само

...
Мини сериалът на HBO Чернобил предизвика такова вълнение не само
Коментари Харесай

Разходка в Чернобил по въздух! Вижте новите уникални кадри!

Мини сериалът на HBO " Чернобил " провокира такова неспокойствие освен измежду феновете, само че и измежду цялото общество, каквото основателите му надали въобще са се надявали да се случи. Какво е останало от призрачния град Припят? Ето и отговора:

Кадрите са от дрон и са направени 33 години след повредата - т.е. през актуалната година. 

Градът е нереален, зарязан, няма и помен от онази социалистическа фантазия, каквато е бил през 80-е години на предишния век.

Припят е издигнат през 70-е години, с цел да обслужва Чернобилската АЕЦ. Кръстен е на реката, която минава наоколо и към която е издигната централата.

През януари 1986 година, единствено месеци преди аваратията, в него живеят близо 50 000 души, чиято междинна възраст е 26 г. 

Във времена, в които в останалата част на Украйна е работила купонна система, в Припят е имало настоящи супермаркети на свободен достъп.

И още числа: в града е имало 15 детски градини и начални учебни заведения, 5 гимназии. 25 магазини и търговски центрове, кафета, заведения за хранене... И една болница.

Същата тази болница видяхме пресъздадена и в сериала. В същинската обаче даже през днешния ден, 33 години след повредата, е неразрешено да се влиза.

Причината: в мазето на болничното заведение са облеклата на първите потърпевши при повредата - пожарникарите, борили се с огъня от взривения 4-и реактор. А те са пъклен, пъклен радиоактивни.

Самите екскурзии до Припят сега са едни от най-популярните туристически атракции в Европа и Украйна в частност. Тяхната цена стартира от 100 $ на човек за еднодневен тур, като има даже и тридневни обиколки за по 310 $ на човек. 

Източник thumbnail: avstraliavasin/Konoplytska/Carso80/iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР