Мини-хеликоптерът на НАСА Ingenuity оцеля след първата си самотна нощ

...
Мини-хеликоптерът на НАСА Ingenuity оцеля след първата си самотна нощ
Коментари Харесай

Хеликоптерът на НАСА оцеля в първата си нощ на Марс

Мини-хеликоптерът на НАСА Ingenuity оцеля след първата си самотна нощ на ледената повърхнина на Марс, предава като се базира на американската галактическа организация.

Свръхлекият хеликоптер беше спуснат на повърхността на Червената планета в събота, откакто се е откачи от марсохода Perseverance, който докосна повърхността на 18 февруари. Откъснат от Perseverance, Ingenuity би трябвало да разчита на лична слънчева батерия, с цел да пусне жизненоважен радиатор, с цел да защищити неекранираните си електрически съставни елементи от заледяване и напукване по време на тежката марсианска нощ, където температурите могат да спаднат до минус минус 90 градуса по Целзий. 

Преминаването през студената марсианска нощ беше " значим крайъгълен камък за дребния летящ уред ", се споделя в изказване на НАСА. „ Това е първият път, когато Ingenuity е самичък на повърхността на Марс “, сподели МиМи Аунг, управител на Ingenuity в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА.   " Но в този момент имаме удостоверение, че имаме вярната изолираност, верните нагреватели и задоволително сила в батерията, с цел да оцелее през студената нощ, което е огромна победа за екипа. Радваме се да продължим да приготвяме изобретателността за първия си летателен тест. ", прибавя той.

Това ще бъде първият следен полет на летящ уред на друга планета. Ingenuity ще се пробва да лети в атмосфера, чиято компактност е равна на един % от плътността на земната, което затруднява издигането на апарата, само че ще бъде подкрепено от гравитацията, която е една трета от тази на нашата планета. Първият полет ще включва нанагорнище със скорост от към един метър в секунда до височина от три метра, задържане там за 30 секунди, след което слизане назад на повърхността. Ingenuity ще прави фотоси с висока разграничителна дарба, откакто излети от „ летището “ си в кратера Йезеро. 

През идващите дни Ingenuity ще бъде подложен на проби на своите роторни лопатки и мотори. Ако всичко върви добре, се чака хеликоптерът да направи първия си опит за полет не по-рано от вечерта на 11 април, оповестиха от лабораторията за реактивно задвижване. 

Планирана е поредност от полети по време на неговата задача с дълготрайност 31 земни дни. 

Разработването на тежащия 1,8 кг. марсокоптер коства на НАСА към 85 милиона $ и се счита за доказателство за идея, която може да революционизира космоса. Бъдещите апарати биха могли да покриват повърхността доста по-бързо от роувърите и да изследват по-пресечен терен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР