Минаваме в един по-активен период на търсене на болни и

...
Минаваме в един по-активен период на търсене на болни и
Коментари Харесай

Все по-активно се търсят болни и вирусоносители у нас


Минаваме в един по-активен интервал на търсене на заболели и вирусоносители, разгласи тази заран проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания и зам.- ръководител на оперативния щаб за битка с инфекцията.

При основаването на обща картина за разпространяването на ковид в България и какъв брой хора са го изкарали, без да схванат, се вършат и проучвания на кръвни проби, взети по различен мотив, посочи проф. Кантарджиев.

До момента са направените 27 хиляди PCR проби.Нашата цел е седмично да се вършат по 7000 теста, с които да обгръщаме един на 1000 българи. Резултатите от тях ще се употребяват за контрол на разпространяването и ранно разкриване. Целим да се хващат първите признаци, изключително при лекари, сестри, санитари, работещите в здравните инспекции, доболничната помощ и незабавна помощ, разясни проф. Кантарджиев.

Той добави, че се върви от въздържан към деен надзор на всички с белодробни болести със среднотежка клинична картина. Започват и всеобщи проби на работещи в компании със стратегическо значение, както и измежду значими елементи от държавния уред.

Стана ясно още, че при всеобщите проби ще се употребяват ново генерации серологични проби, като с тях към този момент са тествани 1000 чиновници на Министерство на вътрешните работи, 600 работещи в незабавна помощ и 500 общински чиновници. Ценното при този тип проби е, че се открива съществуване на антитела, показващи контакт с този или сходен вирус, само че се открива и кои хора още отделят вируси, добави проф. Кантарджиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР