Миналото търси реванш. Така президентът Румен Радев коментира очаквания разпит

...
Миналото търси реванш. Така президентът Румен Радев коментира очаквания разпит
Коментари Харесай

Радев за разпита на Петков: Миналото търси реванш

Миналото търси реванш. Така президентът Румен Радев разяснява упования разпит на премиера Кирил Петков в прокуратурата.

„ Ако си спомняте при връчването на проучвателния мандат на настоящия министър председател, аз доста ясно заявих, че, в случай че обединението не реализира пробив с решителни промени в правосъдната система, то предишното ще потърси реванш. Точно това виждаме сега, за мен това е форма на институционално изнудване и аз чакам водачите на партиите в обединението да застанат уверено зад премиера “, съобщи президентът.

Президентът Румен Радев е черноглед, че Висшият правосъден съвет може да вземе решение за освобождението на основния прокурор Иван Гешев.

„ Аз съм задоволен от обстоятелството, че на процедура Конституционният съд и то уверено удостовери импортираното от служебният министър на правораздаването господин Янаки Стоилов искане към Висшия правосъден съвет. Сега остава въпроса дали е пригодно това болшинство във Висш съдебен съвет в морално и професионално качество. Аз съм черноглед в този състав Висш съдебен съвет да вземе рационално решение. “

Рано е да се дава оценка за работата на държавното управление, което работи в тежка конюнктура, като се оправя с „ каскада от рецесии “, сподели президентът.

Очаквам държавното управление да бъде доста по-открито, да бъде транспарантно и кардинално, когато взема решения и работи , с цел да снеме всевъзможни подозрения за подмолни решения и дейности “.

Европа стартира да схваща позицията на България по тематиката Република Северна Македония , счита Румен Радев. По думите му страната ни би трябвало да бъде безкомпромисна при отстояване на позицията по договарянията за участието в Европейския съюз.

„ За права и за Копенхагенски критерии не се договаря, те се извършват. Българите би трябвало да бъдат вписани паралелно с останалите елементи от нации, съставляващи нацията на Република Северна Македония, преди да стартираме договаряния , преди да отворим вратата за начало на договарянията. Това е моя безапелационна позиция. Ние се нагледахме на задоволително заявления, обещания, контракти и какво ли не. Трябва да има ясни конституционни гаранции, паралелно с ясни гаранции за снемане на всевъзможни похищения върху българското културно-историческо завещание, и премахване езика на омразата “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР