Миналото лято Родопите се сдобиха с пилон на Рожен, където

...
Миналото лято Родопите се сдобиха с пилон на Рожен, където
Коментари Харесай

Знамето на роженския пилон се скъса, общинари в Смолян искат Радев да се ангажира с поддръжката

" Миналото лято Родопите се снабдиха с стълб на Рожен, където и до през днешния ден се вее българското национално знаме. Проектът беше сбъднат от Фондация " Наследство в бъдещето " под патронажа на президента Румен Радев и с великодушните финансови дарения, обезпечени от служебното държавно управление. Детайл е, че държавни компании бяха принуждавани да подаряват, с цел да се осъществят пропагандните цели на президента ", изясняват съветниците.

И напомнят, че концепцията за пилона беше посрещната с необятен публичен спор и " вместо да сплоти нацията, съумя да прокара следващия мотив за разцепление и кавги ".

" Съоръжението беше намерено тържествено в първия ден на събора " Рожен 2023 " и Радев употребява мотива за следващото назидателно слово по национализъм и родолюбие. Дотук добре - имаме стълб и знаме. Обаче откакто си потеглиха репортерите и камери, които го снимаха, пристигнаха значимите въпроси. Кой и с какви пари ще поддържа скъпото оборудване? Особено през бурните зимни месеци. Кой ще следи за сигурността ", питат от БСП-Смолян.

По думите им пилонът е резистентен на вятър до 180 км/ч, а предходната година ветрове в съвсем цялата страна са бушували със 150км/ч и са провокирали голям брой вреди, а в планините е било още по-страшно.

" Знамето към този момент се закъса. От последните медийни изявления по тематиката за стълб " Рожен " излиза наяве, че близкият до Радев Симеон Караколев възнамерявал да свика съвет, с цел да се реши ориста на оборудването през студените месеци. Първо, издигаме стълб, след това се чудим какво ще го вършим ", декларират общинските съветници и прибавят:

" Общинският консултант от Българска социалистическа партия Иван Френкев зададе публично тези и доста други въпроси на кмета на Община Смолян. Междувременно знамето издигнато на пилона " Рожен " към този момент се е раздрало в краищата. Много родопчани предупреждаваха, че това ще се случи след първото утежняване на времето. До края на зимата скъсванията ще се усилят, атмосферните условия тук са тежки - вятър, сняг, дъжд и слънце не простят ".

" Абсолютно неприемливо е върху най-високия стълб в Европейски Съюз да се вее скъсано българско знаме. Има едно почтено решение на казуса с поддръжката - откакто патрон и основател на плана бе президентът Румен Радев, президентската администрация да бъде ангажирана с замяна на знамето най-малко два пъти в годината, или когато е належащо ", безапелационни са от БСП-Смолян.

И допълват, че с средства в бюджета на Президентството ще се намерят.

" Ако би трябвало, да понижи големия брой съветници и секретари. Това е достойното решение. Ако ли пък президентът се скрие или дистанцира, това значи, че за следващ път е употребявал родолюбието на българина за личните си цели. Президентът дължи отговори. Разкъсаното знаме е знак на служебната му власт ", акцентират общинските съветнци.

Трибагреникът беше повдигнат тържествено на 11-метровия стълб през юли предходната година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР