Миналото лято Родопите се сдобиха с пилон на Рожен, където

...
Миналото лято Родопите се сдобиха с пилон на Рожен, където
Коментари Харесай

Знамето на Рожен се разкъса

Миналото лято Родопите се снабдиха с стълб на Рожен, където и до през днешния ден се вее българското национално знаме. Проектът беше сбъднат от  Фондация „ Наследство в бъдещето “ под патронажа на президента Румен Радев и с великодушните финансови дарения, обезпечени от служебното държавно управление.  Детайл е, че държавни компании бяха принуждавани да подаряват,  с цел да се осъществят пропагандните цели на президента.

Идеята беше посрещната с необятен публичен спор и вместо да сплоти нацията, съумя да прокара следващия мотив за разцепление и кавги. Съоръжението беше намерено тържествено в първия ден на събора " Рожен 2023 " и Радев употребява мотива за следващото назидателно слово по национализъм и родолюбие. Дотук добре -  имаме стълб и знаме. Обаче откакто си потеглиха репортерите и камери, които го снимаха, пристигнаха значимите въпроси. Кой и с какви пари ще поддържа скъпото оборудване? Особено през бурните зимни месеци.

Кой ще следи за сигурността? Според изнесената през лятото информация, пилонът е резистентен на вятър до 180 км/ч, а предходната година ветрове в съвсем цялата страна бушуваха със 150км/ч и провокираха голям брой вреди, а в планините беше още по-страшно. Знамето към този момент се закъса. От последните медийни изявления по тематиката за стълб „ Рожен “ излиза наяве, че близкият до Радев Симеон Караколев възнамерявал да свика съвет, с цел да се реши ориста на оборудването през студените месеци. Първо, издигаме стълб, след това се чудим какво ще го вършим. Общинският консултант от БСП  Иван Френкев зададе публично тези и доста други въпроси на кмета на Община Смолян. Междувременно знамето издигнато на пилона „ Рожен “ към този момент се е раздрало в краищата. Много родопчани предупреждаваха, че това ще се случи след първото утежняване на времето. До края на зимата скъсванията ще се усилят, атмосферните условия тук са тежки – вятър, сняг, дъжд и слънце не простят.

Пилон „ Рожен “ беше необятно афиширан като мотив за горделивост и знак на обединяване. Абсолютно неприемливо е върху най-високия стълб в Европейски Съюз да се вее скъсано българско знаме. Има едно почтено решение на казуса с поддръжката – откакто е патрон и основател на плана бе президентът Румен Радев, президентската администрация да бъде ангажирана с замяна на знамето най-малко два пъти в годината, или когато е належащо. Средства в бюджета на Президентството ще се намерят. Ако би трябвало, да понижи големия брой съветници и секретари. Това е достойното решение. Ако ли пък президентът се скрие или дистанцира, това значи, че за следващ път е употребявал родолюбието на българина за личните си цели. Президентът дължи отговори. Разкъсаното знаме е знак на служебната му власт.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР