Миналия месец Нигерия - най-голямата икономика на Африка, се присъедини

...
Миналия месец Нигерия - най-голямата икономика на Африка, се присъедини
Коментари Харесай

След четири години преговори Африканската зона за търговия вече е договорена

Миналия месец Нигерия - най-голямата стопанска система на Африка, се причисли към съглашението.

60% се чака да нарасне търговията сред членовете на зоната до 2022 година Зоната за свободна континентална търговия в Африка (ЗСКТА) към този момент е реалност, откакто в неделя африканските водачи подписаха съглашението за нейното основаване на среща на високо равнище. В зоната ще се включат 54 от общо 55-те страни - членки на Африканския съюз (АС). Очаква се Еритрея, която към момента не е подписала, да направи това скоро.

Целта на Африканската зона за търговия е да сътвори обединен пазар за артикули и услуги и да разреши свободното придвижване на хора и капитали, като по този начин усъвършенства икономическото развиване на континента.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Преговорите

Преговорите за основаването на ЗСКТА започнаха преди четири години през 2015 година в границите на срещите на високо равнище на Апелативен съд и се трансформира във водещия план на съюза. В началото на месеца беше реализиран голям прогрес, откакто най-голямата стопанска система на континента - Нигерия, разгласи, че ще подпише съглашението.

" Влизането в действие на ЗСКТА е най-важното събитие в живота на нашия континент от основаването на Организацията за африканско единение през 1963 година и последвалото ѝ превръщане в Африкански съюз ", съобщи при откриването на срещата на високо равнище президентът на Нигерия Махамаду Исуфу, представен от Българска телеграфна агенция.
В зоната ще вземат участие 54 от общо 55-те страни - членки на Апелативен съд. След като влезе в действие, зоната ще сплоти 1.3 милиарда души в икономическия блок с стопанска система за 3.4 трлн. $, написа Reuters.

Причините

Според отчет на Международния валутен фонд (МВФ) от тази година ЗСКТА има капацитет да промени фрапантно стопанската система на континента, като подтиква търговията сред страните. През 2017 година единствено 17% от износа на африканските страни е бил към други страни от района, до момента в който в Азия това число е 59%, а в Европа - 69%, написа Reuters.

Въпреки това от МВФ показват, че паралелно със основаването на зоната за търговия африканските водачи би трябвало да адресират и други проблеми на континента като незадоволително добре развитата инфраструктура, обслужването на митници и други. " Подобни политики би трябвало да са в центъра на напъните за основаване на интегрирана районна търговия в Африка ", написа в отчета на организацията.

Правилата за зоната за търговия би трябвало да влязат в действие при започване на юли идната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР