Миналия месец държавите-членки на ЕС, се споразумяха за съвместно закупуване

...
Миналия месец държавите-членки на ЕС, се споразумяха за съвместно закупуване
Коментари Харесай

Вторият етап от плана на ЕС за боеприпасите се бави заради правните дефиниции

Миналия месец държавите-членки на Европейски Съюз, се споразумяха за взаимно закупуване на муниции за Украйна, само че към момента не са взели решение по отношение на юридическите детайлности, като да вземем за пример на кого да бъдат предоставени договорите, оповестява Еуроактив.

Посланиците на Европейски Съюз се срещнаха през вчерашния ден, с цел да обсъдят детайлно неотдавна контрактувания от блока проект за доставяне с муниции, формиран през последните седмици на фона на опасенията, че Украйна изпитва дефицит на снаряди, с цел да се опълчи сполучливо на пролетната атака на Русия.

Първата част от тристепенния проект, препоръчан от Европейски Съюз, включва отпущането на 1 милиарда евро общо финансиране, с цел да бъдат подтикнати страните от блока да изпратят останалите им муниции, от към този момент лимитираните ресурси, неотложно.

Правният текст на съглашението се чака да бъде публично оповестен идната седмица, съгласно няколко дипломати и чиновници на Европейски Съюз, осведомени с разискванията.

Посланиците на Европейски Съюз обаче не можаха да завършват правните елементи за втората част от проекта, съгласно която ще бъдат употребявани още 1 милиарда евро за произвеждане на 155-милиметрови снаряди за Украйна като част от огромни взаимни поръчки, които да подтикват локалната военна промишленост.

Според няколко дипломати и чиновници на Европейски Съюз, близки до тематиката, държавите-членки към момента би трябвало да се спогодят дали договорите за доставка на муниции ще бъдат предоставени само на компании в рамките на Европейски Съюз или ще бъдат отворени и за външни производители.

В текста на предлагането се загатва за " взаимно закупуване на 155-милиметрови артилерийски снаряди и при поискване на ракети за Украйна по допустимо най-бързия метод преди 30 септември 2023 година от европейската отбранителна индустрия (и Норвегия) ".

" Основният въпрос остава правната формулировка на това какво ще значи " европейска промишленост " на процедура ", съобщи осведомен чиновник в Европейски Съюз, представен от Еурактив.

Франция упорства парите да останат в рамките на блока и се застъпва за уточнение на правния аршин.

В първичния текст на предлагането, преди да бъде контрактуван от държавите-членки през март, беше посочено, че това са " стопански субекти, открити в Европейски Съюз и Норвегия ", а по-късно избрани като " европейска индустрия ".

„ Тогава формулировката беше допустима за всички, само че Франция би желала да види повече правни ограничавания “, добавя той.

Междувременно юридическите служби на блока предизвестяват, че двусмислието на термина в правния текст може да докара до позоваване от недоволства на фирмите от случаи на нелоялна конкуренция.

Гърция и Кипър показаха схващане към френската позиция, евентуално с цел да избегнат сключването на контракти с турски производители на оръжие.

Въпреки правните пазарлъци се чака посланиците на Европейски Съюз да реализират единодушие по окончателния текст през идващите две седмици, преди външните министри на блока да се срещнат в Люксембург, с цел да обсъдят в допълнение поддръжката за Украйна, обявиха няколко дипломати от Европейски Съюз.
Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар
Производствен потенциал

Откакто обаче проектът за боеприпасите беше препоръчан по-рано тази година, се появиха опасения, че отбранителната промишленост на Европейски Съюз няма потенциал за бързо произвеждане на нужния брой снаряди, с цел да се реализира оповестената цел.

Това се дължи частично и на обстоятелството, че информацията за настоящия размер на запасите от муниции на обособените държави-членки на Европейски Съюз, се смята за поверителна и рядко се споделя обществено.

Страните чакат Европейската комисия да показа по-ясна картина на съществуващия индустриален потенциал в целия блок, преди да подпише съглашението.

Очаква се комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, който през последните седмици обиколи дузина страни от Европейски Съюз, като посети техни промишлени обекти, да показа предложение за третата част от проекта по-късно този месец.

Целта на това трето направление е да се проучат методите за повишение на способността на Европа да създава нужните оръжия и муниции, които биха били нужни в дълготраен проект. /БГНЕС

Брюксел / Белгия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР