Миналата седмица Южната Европейска Обсерватория ESO заговори в предварително съобщение

...
Миналата седмица Южната Европейска Обсерватория ESO заговори в предварително съобщение
Коментари Харесай

Учените от ESO разкриха „безпрецедентно откритие“ за гравитационните вълни

Миналата седмица Южната Европейска Обсерватория ESO заприказва в авансово известие за „ невиждано изобретение. “ Сега разкрива, че за първи път астрономите са следили по едно и също време гравитационни талази и светлина, създадени от едно и също събитие.

„ Откритието е доста значимо, тъй като ни дава два изцяло разнообразни пътя за наблюдаване на едно и също нещо “, споделя Браян Кобърлайн, астрофизик и старши професор в Технологичния Институт Рочестър. „ Представете си да се пробвате да гледате престъпен филм, само че можете единствено да го чувате, без да го виждате или назад – единствено да гледате, без да чувате. Можете да видите цялостната картина единствено в случай че комбинирате и двете. “

Гравитационните талази са талази във време-пространството, разказани на доктрина за първи път от Алберт Айнщайн преди към век. За първи път предходната година учени съумяха да следят феномена и до момента всички гравитационни талази, които учените са следили, са били провокирани от интензивни събития като сливането на неутронни звезди. Такъв вид обединение се счита и за най-вероятната причина за къси гърмежи на гама лъчи, галактическа детонация, която емитира солидни количества светлина.

На 17 август 2017-та обсерваторията LIGO улавя доказателства за гравитационни талази, минаващи край Земята, което е едвам петият път, в който се следи сходно събитие. Само 2 секунди по-късно галактическият телескоп Fermi с гама лъчи на НАСА и Международната лаборатория по гама лъчи и астрофизика на Европейската галактическа организация ESA засичат къс гърмеж на гама лъчи в същия сектор в небето. Този напълно къс период кара учените да имат вяра, че гравитационните талази и светлината са провокирани от едно и също събитие.

Учените от дълго време подозират, че сливането на две неутронни звезди би трябвало да бъде последвано от килонова , детонация към 1000 пъти по ярка от тази при общоприета нова. Те спекулираха въз основата на компютърни симулации, че гравитационните талази и гърмежът на гама лъчи може да са знак за това, че сходно събитие се случва. Изследването на ESO в този момент твърди, че казусът е тъкмо подобен: учените най-сетне са съумели да засекат и да следят килонова.

„ Никога не съм виждал сходно нещо “, споделя Стивън Смарт, водещият наблюдението с новия софтуерен телескоп на ESO в прессъобщението на организацията. „ Нашите данни, дружно с наблюденията на другите групи потвърждават на всички, че това не беше супернова, нито променлива звезда, а нещо доста удивително. “

Заслугата за този пробив не може да се припише на обособена организация – това е същинско групово изпитание. Огромни изрезки в небето, съдържащи милиони звезди, би трябвало да бъдат следени в небето след първичното засичане на гравитационни талази, тъй че водещите организации са се присъединили в проекта.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР