Миналата седмица се наложи да използвам израза Бъди добър, а

...
Миналата седмица се наложи да използвам израза Бъди добър, а
Коментари Харесай

Бъдете добри, а не приятни

Миналата седмица се наложи да употребявам израза „ Бъди добър, а не прелестен човек “ с трима разнообразни клиенти. Той е измежду най-любимите ми, написа психотерапевтът Холи Браун на страниците на PsychCentral.  

Да бъдеш прелестен човек в множеството случаи значи „ да се държиш добре “ с хората. Това е повода „ положителното поведение “ от време на време да се бърка с добротата. Нека забележим каква е разликата и за какво има значение.

Доброто поведение постоянно значи вежливост и вежливост. Това нормално са повърхностни жестове на обществено приемане и почитание – действия, които ни карат да изглеждаме добре в очите на близките. И в това няма безусловно нищо неприятно (със сигурност е за предпочитане е пред грубиянството), в случай че не влиза в спор с добротата.

Ето защо става дума:

Казвате на някого това, което желае да чуе, а не истината, даже и самият той вътрешно да не има вяра на думите ви и да му следва да научи истината по мъчителен метод. Но това оказва помощ да излезете от диалога с най-малък дискомфорт. Не сте били вестителят, който носи неприятни вести. Когато сте общителни, вие видимо щадите възприятията на индивида против себе си, само че в действителност го подготвяте за отчаяние. Прехвърляте отговорността.

Чуваме, че някой се държи зле с някого или жестоко показва предубежденията си, и решаваме, че учтивите хора не се бъркат в непознатите работи. Казваме си, че ориста ще му го върне или някой различен ще се обади. Запазваме тишина и вежливост.

Добротата, въпреки това, изисква храброст. Изисква консултация със съвестта. Означава да помислиш върху цялата картина. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР