Миналата седмица премиерът на Унгария Виктор Орбан разшири списъка на

...
Миналата седмица премиерът на Унгария Виктор Орбан разшири списъка на
Коментари Харесай

Как Виктор Орбан прогонва чуждестранните търговски вериги

Миналата седмица министър председателят на Унгария Виктор Орбан разшири листата на питателните артикули, които ще имат таван на цените. С този ход той ще нанесе следващ удар върху търговците на дребно, които се борят с куп други ограничения, въведени през последната година. Във фокуса на унгарското държавно управление са задграничните огромни вериги супермаркети. Те се пробват да се опълчват, само че не е ясно какво могат да създадат като ответна мярка, заяви Politico.

През декември 2021 година, на фона на растящата инфлация на цените на храните, която засегна изключително мощно Централна и Източна Европа, държавното управление на Унгария гласоподава законопроект, който задължава супермаркетите с доходи от продажби над 100 милиарда форинта (250 милиона евро) да дадат на благотворителни организации хранителни артикули, чиято валидност изтича след 48 часа.

След това Будапеща наложи таван на цените - без отплата за търговците на дребно. Освен това усили данъчната ставка за огромните търговци върху шест съществени хранителни артикули, в това число захар, брашно и пилешки гърди. От предходната сряда към листата с храни с таван на цените бяха добавени яйцата и картофите.

Всички компании, които дават отговор на изискванията, сложени от държавното управление, в това число немските дискаунт колоси Aldi и Lidl, френската верига Auchan, ирландската Penny Market, австрийската Spar и английската Tesco - не са маджарски. Въпреки че покриват прага от 100 милиарда форинта, няколко локални търговци на хранителни артикули могат да заобиколят данъчните и други ограничения, защото работят по франчайз система. Законът не разрешава на други вериги супермаркети да се преструктурират.

Според представител на един от засегнатите търговци на дребно, който пожела анонимност, “това, което се случва сега, не е нищо по-малко от съзнателно изтласкване на избрани бизнеси от пазара “.

Не е допустимо да се работи рентабилно при такива условия, наложени от унгарското държавно управление, счита той. За него законът опонира на главните правила, годни за вътрешния пазар на Европейски Съюз, и приканва Европейската комисия да се намеси.

Засегнатите задгранични търговци на дребно в Унгария отхвърлиха на Politico да приказват публично.

Според управляващите ограниченията са отговор на спираловидната инфлация и възходящите цени на храните, които бяха в допълнение тласнати нагоре от нашествието на Русия в Украйна.

Говорейки пред локални медии предишния месец, Виктор Орбан сподели, че последното заледяване на цените е част от неговия проект за понижаване на половина на инфлацията, която доближи 21,1% през октомври и се чака да доближи 25% до края на годината.

Притеснителен е и фактът, че членове на държавното управление на Орбан не крият упоритостите си да трансфорат интернационалните търговци на дребно в локална благосъстоятелност. Те молят към увеличение на каузи на локалните бизнеси на дребно за строителни материали и търговия на храни.

Секторът на хранителни артикули е най-новата промишленост, към която Виктор Орбан насочва вниманието си. От 2010 година насам той води акция за слагане на основни браншове, в това число банкиране, строителство и енергетика, под по-голям надзор от Унгария. Много хора в негория кръг се облагодетелстваха от това, придобивайки огромни дялове в тези браншове.

Два месеца след безапелационната победа на избори през април, Орбан разгласи национално изключително състояние, което му разрешава да ръководи с укази, и наложи голям брой нараствания на налозите в браншове от стопанската система, доминирани от задгранични корпорации.

Големите телекомуникационни компании да вземем за пример, сходно на търговците на дребно, в този момент са изправени пред повишен напредничав налог върху оборота.

Тежък ден в съда

В отговор на новите правила, които Виктор Орбан постанова едно след друго, френският Auchan към този момент е в развой на продажба. Той ще бъде платен от маджарски покупател. Какво имат намерение да вършат другите компании остава неразбираемо.

Tesco загуби правосъдно оборване против прогресивните данъчни ограничения на Унгария в Съда на Европейски Съюз през 2020 година Затова не е несъмнено, че търговците на дребно ще имат по-добър шанс в този момент, сподели Сам Болдуин от унгарската адвокатска адвокатска фирма Szecskay. По думите му, държавното управление може да ограничи свободите на вътрешния пазар, стига да потвърди, че не нарушава излишно конкуренцията.

Болдуин добавя, че обстановката, в която са огромните търговски вериги, не провокира публично състрадание и това не е от изгода. Обществото в Унгария счита, че те генерират огромни облаги от извънредно високите цени, на които продават. Миналата година петте огромни задгранични марки в страната усилиха оборотите си. Lidl да вземем за пример записва облага след данъчно нарастване от 17%.

Намесата на Европейската комисия в този миг е от огромно значение. От една страна, тя може да се покаже като бранител на огромните търговски вериги във време, в което жителите се борят с високи разноски за живот. От друга страна, в случай че на Унгария й се размине, „ това може да послужи като доста отрицателен модел за подражателство и за други държави-членки на Европейски Съюз ”.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР