Миналата седмица преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се провалиха, тъй

...
Миналата седмица преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се провалиха, тъй
Коментари Харесай

Проучване на Novinite.bg: 58,3% нашите читатели биха гласували на предсрочните избори

Миналата седмица договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се провалиха, защото не съумяха да реализират единодушие по отношение на ротацията на министри. В резултат на това ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ИТН върнаха празни папки на президента Румен Радев, когато той има даде опция да сформират държавно управление. На фона на продължаващата политическа рецесия, Novinite.bg организира изследване, с цел да разбере настроенията на своите читатели по отношение на опцията за нови предварителни избори.

Резултати от изследването:
Анкетата събра отговори от общо 84 читатели на Novinite.bg. От тях 49 (58,3%) обявиха, че ще гласоподават още веднъж, в случай че има нови предварителни избори, до момента в който 15 (17,9%) споделиха, че няма да гласоподават при никакви условия. Двадесет души (24%) считат, че няма смисъл да гласоподават, без значение дали поддържат или не поддържат държавното управление. Само четирима читатели (4,8%) обявиха, че не наблюдават задоволително политическата обстановка в страната, с цел да отговорят на въпроса.

Анализ:
Тези резултати демонстрират, че болшинството от читателите на Novinite.bg остават ангажирани с политическия развой и имат вяра, че техният глас може да повлияе на резултата от изборите. Този висок % на респондентите, които декларират, че ще гласоподават още веднъж, акцентира разочарованието и неудовлетвореността от настоящото положение на политиката и желанието за смяна.

От друга страна, забележителен брой читатели показаха липса на интерес към гласуването, без значение от резултатите от изборите. Това може да значи няколко неща, в това число незаинтересованост към политическия развой, възприятие на беззащитност заради продължаващата рецесия или убеждението, че техните гласове няма да трансформират нищо.

Освен това фактът, че някои читатели не могат да отговорят на въпроса заради неналичието на познания за политическата обстановка, демонстрира нуждата медиите да играят решаваща роля в информирането на обществеността за протичащото се и насърчаването на гражданската ангажираност.

Проучването на Novinite.bg разкрива, че множеството читатели остават ангажирани с политическия развой и биха дали своят вот още веднъж, в случай че има нови предварителни избори. Въпреки това, забележителна част от респондентите показват липса на интерес към гласуването или се усещат незадоволително осведомени, с цел да вземат решение. Тези констатации акцентират провокациите, пред които е изправена българската народна власт, и смисъла на ролята на медиите в насърчаването на гражданското присъединяване и информиране на обществото.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР