Миналата седмица Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)

...
Миналата седмица Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)
Коментари Харесай

Мащабът на отвличанията на украинчета в Русия е потресаващ

Миналата седмица Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) разгласява резултатите от отчет по отношение на нарушаванията на филантропичното право вследствие на отвеждането на украински деца от съветските управляващи. Той е бил изготвен от специфична задача в границите на т.нар.  " Московски механизъм ". Мисията е стигнала до заключението, че практиката на принудително прекачване на украински деца в Руската федерация или във краткотрайно окупираните територии може да се смята за закононарушение против човечеството. Освен това специалистите на ОССЕ подчертаха, че правата на децата, отвлечени в Русия, се нарушават жестоко.

Дъждовни води беседва по тематиката с участничката в задачата на ОССЕ Вероника Билкова, професор по интернационално право в Карловия университет в Прага и представителка на Чехия във Венецианската комисия.

На какви информации се основава сегашният отчет на ОССЕ?

Вероника Билкова: Докладът е направен въз основа на материали от разнообразни източници, които успяхме да получим - материали от интернационалните организации, неправителствени организации, университетски институции, изказвания на политици и техни постинги в обществените медии, от украинска и от съветска страна. Това са една част от материалите. Друга съставляват извършени от нас онлайн изявленията, а трета са материали, които успяхме да си набавим по време на визитата ни в Киев в средата на април. Там се срещнахме с представители на разнообразни държавни институции, на гражданското общество, публицисти, юристи, очевидци и жертви.

А поискахте ли от съветската страна да даде нужната информация за отчета?

Вероника Билкова: Както и по време на предходните две задачи в границите на Московския механизъм, изпратихме писмо до непрекъснатите представителства на Русия и Украйна в ОССЕ, с което ги информирахме за основаването на задачата и ги помолихме за подпомагане. За страдание, получихме отговор единствено от украинската задача и никакъв отговор от съветската. Впрочем по този начин беше и с предходните ни задачи.

Кое най-вече ви потресе в материалите, които сте проучили?

Вероника Билкова: Сложен е този въпрос, доста са детайлите на този феномен. Но фактът, че през третото десетилетие на 21-ви век имаме принудително отклоняване на най-уязвимата част от популацията - децата, е едно от тези потресаващи неща. А също и мащабите на този феномен.

Може ли този отчет да послужи като доказателство в един правосъден развой за отвличането на украински деца от Русия?

Вероника Билкова: Този отчет може да се употребява по доста способи. Той изследва в дълбочина съответно събитие, показва доказателства и предлага доста изчерпателен юридически разбор на явлението. Затова може да се употребява в съда доста по-добре, в сравнение с предходните ни два отчета по Московския механизъм, които проучиха общата обстановка в Украйна. Но в случай че става дума за гонене на съответни лица на интернационално ниво, съответните правни институции не могат просто да се базират на нашия отчет, а би трябвало да излязат отвън него, да разпознават съответни лица, които вероятно са забъркани в закононарушението, и да дефинират доколко те са виновни за избрани дейности. В нашия отчет не се показват имената на лицата, участващи в отвеждането на деца. Това е отвън мандата на нашата задача.

Един от причините на съветската страна е, че тя изтегля украински деца от съображения за сигурност в сходство с интернационалните отговорности на страната. Но вашата задача стигна до друго умозаключение. Какво е приблизителното съответствие сред случаите на евакуация по филантропични аргументи и тези на принудително отклоняване?

Вероника Билкова: Стигнахме до заключението, че някои случаи на евакуация на деца за тяхната сигурност в действителност могат да са в смисъла на интернационалното филантропично право. Други обаче не са. Конкретни числа не можем да посочим, само че разполагаме с образци. Едно е евакуацията на детски заведения преди и по време на съветското нахлуване на 24 февруари 2022 година, която е евентуално законно деяние, друго е да вземаш деца със себе си, когато отстъпваш, какъвто е да вземем за пример казусът с оттеглящите се съветски войски от Харковска и Херсонска област, когато са вземали със себе си украински деца.

Но и случаите, когато евакуацията в началото наподобява законна, могат да се окажат нелегално извеждане или депортиране на деца. Например в случай че децата са разселени или държани дълготрайно време без причина, изключително в случай че са разграничени от своите родители или законни настойници. А когато деца биват превъзпитавани, не могат да поддържат връзка със фамилиите си, когато са дадени за осиновяване или им се трансформира поданството, тогава имаме ясно нарушаване на интернационалното филантропично право.

Водещи интернационалните организации - Европейският парламент, ПАСЕ, Организация на обединените нации, ОССЕ - одобриха резолюции и изготвиха отчети, учредени на обстоятелства, в които всеобщото депортиране на украински деца в Русия се дефинира като закононарушение против човечеството. Прокуратурата на Международния углавен съд (МНС) издаде заповед за арест на президента Путин като основен обвинен. Какво още е належащо, с цел да стартира правосъдният развой по това дело?

Вероника Билкова: Процесът към този момент е почнал, защото в средата на март беше издадена заповед за арест на Владимир Путин. Така че процедурата е в ход, макар че явно ще срещне някои компликации. Една от тях е, че Международният углавен съд не може да организира процеса в отсъствието на обвинените по делото. Въпреки това МНС може да организира чуване в границите на досъдебното произвеждане. Това значи, че съставът за авансово произвеждане може да прочете доказателствата и обвиняванията, събрани от прокуратурата на МНС. Разбира се, това не е същото като изговаряне на присъда или дефинитивно решение. Но това е предварителна оценка на силата на доказателствата и обвиняванията, която може да бъде направена в отсъствието на хипотетичния причинител. Но, за жал, самият развой не може да се организира задочно.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Историята на една украинска майка и отвлечената ѝ щерка

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР