Миналата седмица агроминистърът Десислава Танева обяви, че държавата е предявила

...
Миналата седмица агроминистърът Десислава Танева обяви, че държавата е предявила
Коментари Харесай

Краят на сагата с горските заменки не се вижда

Миналата седмица агроминистърът Десислава Танева разгласи, че страната е предявила сметка за над 80 млн. лева на десетки компании и физически лица, в това число и на три общини поради осъществени 103 горски заменки под пазарните цени, от които те са получили непозволена държавна помощ в интервала 2007-2009 година

Претендираната сума наподобява доста ниска на фона на обявяваните преди години сметки за хипотетични санкции от Брюксел сред 2 и 8 милиарда лева От " Демократична България " се усъмниха в оценката на размера на държавната дотация. Оказа се, че едни от най-скандалните преди време заменки на известни предприемачи и свързани с партии лица са изцяло постоянни. Както и, че част от компаниите, облагодетелствали се с апетитни държавни терени край морето и планината против свои гори навътре в страната, са в разпродажба.

Преди дни обаче са пратени единствено уведомленията до лицата, от които се желае да бъдат върнати парите. Тепърва следва връчването на актовете за определяне на административно нарушаване с вписаните за възобновяване съответни суми. Тези актове към този момент могат да бъдат обжалвани пред съответния административен съд по местонахождение на компанията или лицето. Доколкото чак след приключването на възможните правосъдни разногласия ще се види към този момент какво ще може да бъде събрано, краят на сагата не се обрисува в идващите няколко години. Танева обаче изрази вяра, че страната ще успее да си върне средствата.

От Изпълнителната организация по горите (ИАГ) обясниха пред Mediapool, че оповестената от земеделският министър общо сума от над 80 млн. лева в действителност е главницата от държавната помощ, предоставяна за всеки от бенефициентите в нарушаване от 2007 до 2009 година Върху всяка съответна сума се начислява рента, която тече от момента на контракта за заменката на по-ниски от пазарните цени до погасяването на главницата и лихвата, споделиха от ведомството. Това значи, че по някои от покупко-продажбите сумата е оскъпена за 12 години и може още да нараства. Съдебното оборване няма да стопира начисляването на рента.

Лихвата за незаконосъобразност ще се пресмята посредством интерактивната платформата за държавни помощи на Европейската комисия– eState aid WIKI, обясниха от организацията по горите. Според ведомството няма по какъв начин да се каже какъв е точният размер на лихвата, защото зависи от съответния случай и периода за връщане на непозволената държавна помощ. Така колкото повече се бави заплащането, толкоз по-голямо ще е то, тъй като лихвата се натрупа до цялостното възобновяване на парите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР