Миналата година започна доста хаотично и постепенно премина в предпазливост

...
Миналата година започна доста хаотично и постепенно премина в предпазливост
Коментари Харесай

Инвеститори: Край на хаотичното повишаване на цените на строителните материали


Миналата година стартира много безредно и последователно мина в нерешителност за вложителите. В края на 2022-ра и началото на 2023-та се регистрира стабилизиране на пазара и усмиряване на цените на строителните материали, което оказа помощ на вложителите да се почувстват по-уверени. Това сочи анализът на генералния управител на капиталовата компания NovaCity Group Диляна Христова. Компанията има задгранични сътрудници в Полша, Румъния и Чехия, където обстановката е идентична. 

Край на безредно повишение на цените на строителните материали 

В момента има по-голямо успокоение на пазара, спрямо преди една година във връзка с цените в строителството. Сред главните фактори, които белязаха предходната година, са безредното повишаване на цените на съществени строителни материали, като арматура, тухли и бетон, поради войната в Украйна, която дружно с Русия е измежду главните вносители на такива първични материали за България. Ситуацията беше влошена и от резултата на суматоха от страна на производители и строители.

" Колеги са получавали предложения за арматура и единствено след ден, даже час, се е променяла цената. В момента няма такива скокове, които да са в границите на дни за бетон, арматура или тухли и изолации. Може и да има повишение на цените, само че нито е фрапантно, нито е за подобен къс период ”, добавя Диляна Христова.

Постепенно в пазара на строителни материали се постановат и други страни като Турция и Италия, което способства за усмиряване на обстановката на неустановеност. 

" Специално за Турция също имаше опасения след тежкото земетресение, че огромна част от арматурата там ще бъде употребена за строителство и реорганизация на старите здания. Отчете се и отлив на служащи  от Турция, които се завърнаха в страната, а една от огромните им заводи за произвеждане на стомана имаше огромни вреди поради земетресението. Но в последна сметка нито самото земетресение, нито резултатите от него повлияха съществено на цената на арматурата в България, за което несъмнено имаше опасения ”, дава образци специалистът. 

Кризата се съчетава с дефицит на персонал 

" Трудът нарастна много съществено. Това се дължи освен на неналичието на фрагменти и глада за тях, само че и на инфлацията, която се отразява върху всеки един аспект от нашия живот. Когато вложителят или строителят желаят да задържат свои чиновници, при повишение на цената на живота, единственият метод е да трансформират заплатата ”, споделя Диляна Христова. Цената на труда много се увеличи, а дефицит на фрагменти към момента има.

Чехия - признаци на подобрение 

Според разбора на сътрудниците на NovaCity Group - NeoCity Group, през миналата година се наблюдаваше конфликт на " два свята ”. От една страна изпълнителите се пробват да отразят несигурността на цените на строителните материали и високата инфлация в офертните им цени, а въпреки това, заради забавянето на динамичността на пазара, купувачите чакаха отстъпки в продажните цени. Очевидно салдото в това несъгласие беше мъчно изпълним.Въпреки това, съгласно специалисти, до края на годината ще има стабилизиране както на пазара, по този начин и на цените на строителните материали, само че към момента не се е следила наклонност на всеобщи отстъпки. Най-засегнати, сходно на България, бяха жилищата втора употреба, изключително тези в старите жилищни здания, които не могат да оправдаят високата продажна цена. По време на дейния пазар, тя се доближаваше до цените на новото строителство – към 90% от нея. 

Полша - динамична 2022-ра

За разлика от интервала 2008-2009, когато Полша се намираше в периферията на световната финансова рецесия, сега страната се оказва в епицентъра на рецесията, почнала през 2022 година. На този декор, настоящият спад на пазара на недвижими парцели в най-големите зони на метрополитена за последната четвъртина на 2022 година, може да се съпостави с този през 2010 – 2012 година и може да се одобри за сдържан спад.

Строителната промишленост реагира изненадващо умерено, като понижи предлагането и ограничи строителството през втората половина на миналата година. Появиха се нови и разнообразни тласъци за купувачите. Инвеститорите навлязоха в 2022-ра година в добра финансова форма, голям брой планове в развой на строителство и огромен брой продадени жилища. Но въпреки това, броят непродадени приключени жилища в огромните градове е дребен – сред 6 и 17%. Но в случай че се следва модела на предходните рецесии, прогнозите са, че ще доближи до 1/3 в някои огромни градове.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР