Миналата година в Дания бяха избити 15 милиона норки -

...
Миналата година в Дания бяха избити 15 милиона норки -
Коментари Харесай

Дания ексхумира милиони норки


Миналата година в Дания бяха избити 15 милиона норки - тъй като и те популяризират ковид. Сега доста от заровените животни би трябвало да бъдат ексхумирани заради опасността от замърсяване на подпочвените води.

Дания бе най-големият експортьор на норки в света. Ценните кожи се отправяха от скандинавската страна към разнообразни пазари, най-вече към Русия и Китай. Но настъпи пандемията и се оказа, че коронавирусът се популяризира и измежду норките. Датското държавно управление подреди над 15 милиона животни да бъдат избити. Много от норките бяха заровени, а в този момент би трябвало да бъдат ексхумирани.

" Навсякъде мирише. Отвратително е. "

Жителите на градчето Норе Фелдинг са удовлетворени, че труповете на животните най-сетне ще бъдат отстранени. " Вонята е ужасна от месеци ", споделя Пале Сков, който живее наоколо. " Навсякъде мирише. Не можеш да стоиш на открито, толкоз е непоносимо ", изяснява той.
Редакцията предлага
Макар животните да бяха заровени на минимум на метър подземен, някои от тях започнаха още веднъж да се появяват на повърхността вследствие на отделяните газове. Има и всеобщи гробове, ситуирани покрай езера и водоизточници. Разлагането на труповете е придружено от отделянето на азот и фосфор, които биха могли съществено да замърсят водата.

По тези аргументи още през декември управляващите взеха решение още веднъж да разкопаят гробовете. Но с цел да е несъмнено, че животните към този момент не са заразни, работата стартира едвам в този момент.

Погребването на труповете не беше оптимално, признава Расмус Прен, министър на земеделието и храните: " Най-добре беше те да бъдат изгорени незабавно. Но тогава имахме проблем с потенциалите и избрахме тази алтернатива. Мисля, че мнозина биха предпочели да я избегнем. Но това беше нашето решение в миг, в който бяхме подложени на огромен напън ".

13 хиляди тона трупове би трябвало да бъдат изгорени

Предстои норките да бъдат откарани в екарисажи из цялата страна. Общо към 13 хиляди тона трупове би трябвало да бъдат изгорени. Щом телата на животните бъдат отстранени, почвата на местата, където са били заровени, би трябвало също да бъде отстранена. А проучването на подпочвените води в региона ще продължи.

Местните поданици са удовлетворени, че най-сетне се подхваща неща. За нас това е като празник, споделя Пер Норгард Сонструп. " Затова и доста хора в селото са издигнали флагове пред домовете си. Не в чест на кралицата, а единствено тъй като се радваме, че най-сетне се случва нещо. "

Докрая на активността по премахването на животните хората в региона би трябвало да се въздържат от култивиран празненства. Също по този начин не би трябвало да се простира на открито и да се проветрява дълго, поучават още управляващите.

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Ще спре ли България най-сетне тази свирепост?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР