Миналата година страната ни е искала разрешение от Европейската комисия

...
Миналата година страната ни е искала разрешение от Европейската комисия
Коментари Харесай

Василев: България е искала разрешение да спре износа на ток

Миналата година страната ни е желала позволение от Европейската комисия да спре износа на ток, с цел да смъкна цените на вътрешния пазар. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев, който взе участие в дебатите по разискването на проектобюджета за 2022 година в пленарната зала на Народното събрание.

Досега ръководещите единствено са казвали, че едностранна възбрана на износа би нарушила правото на Европейски Съюз и също така би донесла до още негативи за България.

Той уточни, че и други страни са създали такива действия, само че на никоя не е било позволено, тъй като това би нарушило разпоредбите на действие на Европейски Съюз. Василев даде това пояснение в отговор на имитация на Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Той, анализирайки оферти проектобюджет, уточни, че е можело да не се изземват от бюджета налози през поскъпналия ток, а след това да се дават помощи на всички.

С това той разяснява и на какво частично се дължи по-голямата сума, събрана от налози през 2021 година, която кабинетът регистрира, че е с 8 милиарда лева Финансовият министър Асен Василев за следващ път акцентира, че тази нараснала събираемост е освен това не за цялата година, а за седемте месеца деяние на служебния кабинет.

Василев разгласи, че таман това е бил проектът на служебния кабинет за справяне с внезапното повишаване на цените на тока, само че не било направено изключение за никоя страна в Европейски Съюз.

Според министъра в проектобюджета е планувано да се компенсират в задатък най-уязвимите, с цел да не ги вкара инфлацията още веднъж под линията на бедността. Другото, което може да се направи, е да се влага в растежа и понижаване на административното задължение, за което са отделени 200 млн. лева - за електронизация и понижаване на административните процедури, изясни той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР