Миналата година коронавирусът измести грипа не само в България, но

...
Миналата година коронавирусът измести грипа не само в България, но
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Симптомите на коронавируса и сезонния грип не се различават много

Миналата година коронавирусът измести грипа освен в България, само че и в цяла Европа. Тази година обаче потегли грип А и в Благоевград имаме 600 заболели на 1000 души. Това уточни проф. доктор Тодор Кантарджиев пред.

По думите му и някои други области също потеглят нагоре, само че това е тъй като една година не е имало грип и имунитетът в обществото спада.

" Рисковата група в този момент са децата до 10-годишна възраст ", сподели проф. доктор Кантарджиев.

Той посъветва който е болен, да си стои в къщи, да се носят маски и да се употребяват кърпички със алкохол, както и да се заобикаля събирането на доста хора на едно място и постоянно да се мият ръцете.

" Симптомите на ковид и сезонния грип не се разграничават доста. Разликата е една - грипът е с къс инкубационен интервал. В рамките на два часа те заболява гърлото, костите, вдигаш температура и искаш да лежиш ", уточни още проф. доктор Кантаржиев.

Той напомни, че грипът е мощно заразно заболяване - един болен заразява 2-3 души.

" Има обособени бързи проби за грип, с бърз антигенен тест за COVID-19 не се открива грипа ", изясни той.

Проф. Кантарджиев беше безапелационен, че във връзка с ковид нещата са удобни за в този момент.

" В краят на март има 300 инфектирани на 100 000, което е добре. Лятото възрастните хора с хронични заболявания би трябвало да си сложат ваксина против ковид, с цел да са готови за есента ", посъветва той.

Според него хората с бустерна доза имат клетъчен имунитет, който пази задоволително за в този момент. " На този стадий има проведи изследвания за това по какъв начин работи втора бустерна доза, само че единствено за медицински личен състав ", изясни той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР