Миналата година излишъкът отиде за магистрала Хемус. През тази вероятно

...
Миналата година излишъкът отиде за магистрала Хемус. През тази вероятно
Коментари Харесай

Два месеца преди края на годината държавният бюджет продължава да е на плюс

Миналата година остатъкът отиде за автомагистрала " Хемус ". През тази евентуално ще се случи същото

© Цветелина Белутова Два месеца преди края на годината държавният бюджет продължава да е на огромен плюс. По предварителни данни на Министерството на финансите към края на октомври той е малко над 1.1 милиарда лева или 0.9% от прогнозния Брутният вътрешен продукт. В същото време по проект държавните финанси би трябвало да приключат 2019 година на минус от съвсем 2.5 милиарда лева При равни други условия това значи, че за два месеца държавното управление ще разполага с над 3 милиарда лева екстра пари.млн. лева " data-type= " interactive " >

Минусът в плюс

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Финансовият министър Владислав Горанов към този момент загатна, че дефицитът през декември ще е доста по-нисък от заложения. Което значи, че и тази година сходно на предишни, бюджетът е бил плануван със съществени буфери, които разрешават на ръководещите да харчат повече. Обяснението на Горанов за образуването на подобен спомагателен запас е, че има закъснение в осъществяването на други капиталови планове, както и поради натрупването на закъснение в касовото разплащане на еврофондовете, " което евентуално ще бъде обезщетено в края на програмния интервал ".

Горанов съобщи още, че в случай че тази година се окаже, че бюджета има запаси, ще упорства той още веднъж да отиде за " Хемус ". Миналата година по сходен метод кабинетът гласоподава 1.35 милиарда лева за създаване на пътното оборудване до Велико Търново. Парите бяха заделени в целева сметка (нещо като извънбюджетна сметка), като прехвърлянето към нея от бюджета се осчетоводи като разход на касова основа още през 2018 година В същото време парите могат да се употребяват за бъдещи заплащания през идващите години.

Показателите дотук

На база предварителните данни се вижда, че преизпълнението на данъчно-осигурителните доходи е с 8.8% над миналогодишните, разноските пък се усилват с по-бърз ритъм - с над 18% на годишна база. От финансовото ведомство изясняват, че това се дължи на изключителното заплащане от над 2 милиарда лева за покупка на осем F-16, нарастването с 10% на разноските за заплати в бюджетната сфера и актуализацията на пенсиите от юли тази година.

Малко по-подробна информация към септември демонстрира, че осъществяването на данъчните доходи е на 75% от годишния проект, като под този % са единствено постъпленията от корпоративен налог и от налог дял. Ако се съпостави осъществяването на капиталовите разноски като от тазгодишните се извади заплащането за бойните самолети, към септември те са на подобнно равнище като през деветия месец на 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР