Индия е завладяна, докато тийнейджърът вундеркинд се готви да се изправи срещу Магнус Карлсен за световната титла

...
Милиони в Индия ще аплодират тийнейджърското чудо по шах, известно
Коментари Харесай

Милиони в Индия ще аплодират тийнейджърското чудо по шах, известно като Праг, докато той се изправя срещу норвежкия гросмайстор Магнус Карлсен за титлата Световен шампион по шах във вторник.

Rameshbabu Praggnanandhaa, на 18, е готов да се изправи срещу петкратния световен шампион в Баку, Азербайджан, след като победи Fabiano Caruana в напрегнат мач, за да си осигури място на финала.

Това идва повече от една година след като Прагнананда шокира шахматния свят, като победи Карлсен в онлайн елитен турнир по бърз шах, ставайки най-младият играч, победил норвежеца, откакто той стана световен шампион през 2013 г.

Победата отекна в цяла Индия, като министър-председателят Нарендра Моди и легендата на крикета Сачин Тендулкар похвалиха Прагнанандаа за неговите умения и талант.

Роден и израснал в Ченай в Южна Индия, Praggnanandhaa проявява интерес към играта, след като по-голямата му сестра, Vaishali, започва да играе на 6-годишна възраст. По това време той е само на 2 години.

„Обикновено отивах и я безпокоях и тогава родителите ми решиха да ми купят книга за шах и така започна“, каза Прагнанандаа пред CNN Sport миналата година.

По-късно Вайшали стана гросмайстор през 2018 г. и международен майстор през 2021 г.

Магнус Карлсен във Варшава, Полша, на 20 май 2023 г.“ class= Магнус Карлсен във Варшава, Полша, на 20 май 2023 г. Andrzej Iwanczuk/NurPhoto/Getty Images

Живеейки в Ченай, известен като „шахматната столица на Индия“, Прагнанандаа получи много възможности да усъвършенства занаята си, особено в шахматната академия Bloom, където според него „научи много“.

На 6-годишна възраст той стана втори в индийското първенство до 7 години, преди да спечели златото на азиатското първенство, след което спечели Световното младежко първенство по шах за под 8 и под 10 години.

След това, през 2016 г., той създаде история, след като спечели партията си от деветия кръг на Международния шахматен фестивал KIIT в Бхубанешвар, Индия.

Индийското шахматно чудо Рамешбабу Прагнанандаа, тогава на 12 години, се усмихва с майка си Нагалакшми в Ченай на 26 юни 2018 г. Индийското шахматно чудо Рамешбабу Прагнанандаа, тогава на 12 години, се усмихва с майка си Нагалакшми в Ченай на 26 юни 2018 г. Arun Sankar/AFP/Getty Images/файл

Praggnanandhaa спечели третата си международна майсторска норма, постижение, раздадено за високо ниво на представяне в турнир. След като спечели вече две предишни норми, на 10 години, 10 месеца и 19 дни той стана международен майстор по шахмат – най-младият в историята.

Въпреки всичките си победи, Praggnanandhaa остава скромен относно постиженията си, дори каза пред CNN Sport след победата над Carlsen миналата година, че всичко, което иска да направи след това, е да си „ляга“, тъй като в Ченай беше 2.30 сутринта.

„Мисля, че може би някои хора ме виждат (като модел за подражание)“, каза той тогава. „Не знам, защото мисля, че за мен всички топ играчи са модели за подражание, защото всеки има различни качества, от които да се учи. И ако някой може да научи нещо от мен, това е добре.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР