Милиони са хората по света, които могат да разпознаят песента

...
Милиони са хората по света, които могат да разпознаят песента
Коментари Харесай

Каква е реалната история на песента Smoke On The Water на Deep Purple

Милиони са хората по света, които могат да разпознаят песента " Smoke on the Water " по първите ноти - китарния риф, който Ричи Блекмор свири на своя Fender Stratocaster. Според списание New Musical Express това е и един от най-великите китарни рифове на всички времена.
 Midalidare Rock In The Wine Valley оповестиха Deep Purple за първи хедлайнер на фестивала
Какво ще вършат Deep Purple в село Могилово

Първият хедлайнер на изданието на фестивала Midalidare Rock In The Wine Valley през 2024 година

Барабанистът на Deep Purple Иън Пейс твърди, че триумфът му се дължи на невероятното комбиниране сред елементарност и наслаждение да бъде изсвирен. От своя страна Блекмор споделя, че в рифа си е интерпретирал Симфония №5 на Лудвиг ван Бетовен. И в случай че музиката на парчето в действителност е страхотна, то каква е тайната на текста на песетна.

Всъщност, в класиката на Deep Purple " Smoke on the Water " се пее за действителни събития, макар че историята постоянно се възприема като чисто митична от незапознатите.

Песента е въодушевена от същински пожар, който се случва на 4 декември 1971 година в залата Montreux в Монтрьо, Швейцария. По това време Deep Purple са в региона, с цел да записват албум.

Тогава на концерт на Франк Запа и Mothers of Invention избухва пожар поради изстреляна към тавана от човек в публиката факелна ракета. Залата бързо е обхваната от пламъци и целият комплекс е погубен, написа Loudwire.
 Защо Ангъс Йънг от AC/DC носи ученическа униформа на концертите им
Защо Ангъс Йънг от AC/DC носи ученическа униформа на концертите им

Как и за какво се стига до подобен имидж

И репликата " Smoke on the water / A fire in the sky " е директна отпратка към инцидента. Така песента  " Smoke on the water " се превръща в една от най-емблематичните за Deep Purple, която продължава да е измежду обичаните на почитателите и до през днешния ден. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР