Милиони работници и служители от по-големите градове в Китай днес

...
Милиони работници и служители от по-големите градове в Китай днес
Коментари Харесай

Милиони китайци се отправят към родните си места в навечерието на Лунната Нова година


Милиони служащи и чиновници от по-големите градове в Китай през днешния ден са на път в навечерието на Новата година по лунния календар на фона на напъните на китайските водачи да подтикват стопанската система на страната, която понесе тежки удари заради пандемията от Ковид-19, осведоми Ройтерс. 

През предишния месец управляващите в Китай облекчиха някои от строгите ограничения против разпространяването на ковид, които бяха в действие три години.

Така, без да се тормозят, че ще бъдат глобени, китайските жители извършиха железопътните гари и летищата в страната на път за своите родни места, в по-малките градове и в селските региони на Китай. Това обаче провокира съществени опасения, че всеобщото скупчване на хора може да докара до увеличение на случаите на инфектирани с Ковид-19, отбелязва Ройтерс. 

Празничният сезон в Китай, прочут като Пролетният фестивал, за доста китайски служащи и чиновници е единственият интервал в годината, когато могат да се завърнат по родните си места, отбелязва Асошиейтед прес. Китайското държавно управление чака да бъдат осъществени 2,1 милиарда пътувания в рамките на 40-дневния празничен интервал към Новата година по лунния календар, която настава в неделя, 22 януари.

Икономисти и анализатори деликатно наблюдават празничния сезон за сигнали, че потребителското търсене във втората по величина стопанска система в света се възвръща, откакто последните данни за брутния вътрешен артикул (БВП) на Китай, огласени във вторник, потвърдиха упованията за внезапно закъснение на стопанската система на страната. 

Евентуално дълготрайно закъснение на растежа на китайската стопанска система може да задълбочи политическите провокации, пред които е изправен президентът на Китай Си Цзинпин.  

Напрежението измежду по-младите хора в страната към момента не е утихнало, откакто през ноември те всеобщо стачкуваха по улиците на огромните китайски градове против политиката на строги ограничавания против разпространяването на Ковид-19, въведена от Си Цзинпин, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

Докато част от анализаторите чакат възобновяване на стопанската система на страната да бъде постепенно, китайският вицепрезидент Лю Хъ разгласи през вчерашния ден по време на Световния стопански конгрес в Давос, че " Китай е отворен за света след три години на изолираност заради пандемията ".

Представители на Националната имиграционна администрация в Пекин оповестиха, че приблизително по 500 000 души на ден напущат Китай или идват в страната, откакто на 8 януари тя на процедура отвори границите си, осведомят китайски държавни медии, представени от Ройтерс. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР