Милиони от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) са потънали във

...
Милиони от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) са потънали във
Коментари Харесай

Милиони от КТБ потънали в медии след фалшива морска ипотека

Милиони от банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ) са потънали във финансиране на угодни на властта на медии. Това излиза наяве от ново следствие на Антикорупционния фонд (АКФ). От него се схваща, че схемата пари против медийно въздействие е работила безпроблемно години наред. Използвани са офшорни компании, през които са минавали сумите, а в някои случаи финансирането е оправдавано и с несъществуващи отговорности.

През 2009 година компанията МСтейт ЕООД трансферира на офшорката Грейблок обвързване от 9,7 млн. евро. С тези пари " Грейблок " би трябвало да закупи презокеанския товарен транспортен съд " Каледония " и да го заложи в интерес на КТБ. Такава покупка в никакъв случай не е правена, корабът остава при немския си притежател, който в никакъв случай не е чувал нищо за морска ипотека. " Грейблок " обаче е заявила, че е направила такава. В Малта, където корабът е регистриран. След банкрута на КТБ през 2014 година синдиците откриват, че документи за морска ипотека няма.

Офшорката " Грейблок " е записана на карибския остров Ангила. Там указател на притежателите няма. Името на " Грейблок " обаче се появява в няколко документа за преводи на милиони евро. От тях излиза наяве, че пари през Грейблок е получавал притежателят на ПИК Недялко Недялков.

През 2008 година той получава от " Грейблок " 2, 2 млн. евро. с съображение контракт за продажба на акции. След една година Недялков връща парите на каса в КТБ по сметките на същата компания. И получава от друга офшорна сметка 4,2 млн. евро. Втората компания се споделя " Ингрей Холдингс ", записана в Делауеър.

Според АКФ с тези пари Недялков е финансирал медиите си до затаварянето на КТБ през лятото на 2014 година Месечно на ПИК са превеждани суми сред 20 и 100 хиляди лева Недялков е разпитван като очевидец по делото КТБ през 2015 година Не са му задавани въпроси за парите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР