Милиони носачки може да бъдат избити в Холандия заради скандала

...
Милиони носачки може да бъдат избити в Холандия заради скандала
Коментари Харесай

Холандски ферми може да изколят милиони птици заради замърсените яйца

Милиони носачки може да бъдат избити в Холандия поради абсурда с откриването на нездравословен за човешкото здраве инсектицид в яйцата на редица производители в страната. Това разгласи холандско съдружие на производителите LTO в миг, когато секторът в Западна Европа се възвръща от миналогодишните вреди от птичи грип.

Германия първа изтегли от магазините милиони бройки яйца, въпреки от LTO да упорстват, че към този момент няма заплаха за здравето на потребителите. В понеделник Европейската комисия разгласи, че в общо 7 страни - в това число Франция, Англия, Швеция и Швейцария - може да са се оказали нечисти артикули. Поне 10 милиона яйца са стигнали до щандовете в Холандия, Белгия и Германия.

Става дума за веществото фипронил, което съгласно Световната здравна организация е умерено токсично и може да навреди на органи в човешкото тяло единствено при високи концентрации. Фипронилът се употребява във ветеринарни артикули за предотвратяване от бълхи или кърлежи, само че не е позволена използването му при животни, употребявани за произвеждане на храни.

 Холандски ферми може да изколят милиони птици поради нечистите яйца
© Reuters

Проблем най-вече за производителите

" За потребителите обстановката съвсем е завършила, само че това не важи за фермерите. Ще са нужни седмици, в случай че не и месеци, преди да могат да възобновят произвеждане, разяснява Йохан Бунен от LTO. Холандски и белгийски институции показаха като източник на казуса компания за почистващи артикули в Холандия.

Фермери в Холандия към този момент избиха най-малко 300 000 кокошки, откакто избухна абсурдът, само че ще могат да се върнат на пазара едвам откакто в създадените от тях яйца няма никакви следи от инсектицида. От LTO споделят, че 150 холандски компании са затворени поради казуса, а белгийският министър на земеделието Денис Дюкарм разгласи, че като превантивна мярка са блокирани яйцата от 57 локални компании - към една четвърт от производителите в страната.

 Холандски ферми може да изколят милиони птици поради нечистите яйца
© Reuters

Три страни проверяват

Регулаторът на Белгия за чистотата на храните (AFSCA) бе подложен на критика през уикенда, откакто бе доказано, че в институцията са знаели за замърсяването, само че не са уведомили никого в името на дискретност около продължаващо следствие. " Защитата на потребителите е по-важна ", разяснява във вторник министър Дюкалм и прикани регулатора за разгласи какво е подхванал от юни насам, когато е научил за казуса. Той добави, че продължава да разисква рецесията с сътрудниците си от Холандия и Германия.

Кристиян Шмид съобщи пред немската телевизия ARD, че появяването на нечистите яйца в магазините " явно е незаконно действие ". Еврокомисията разяснява, че е научила в края на юли и още не е открила дали Белгия е нарушила някакви правила на Европейски Съюз, като не е изпратила предизвестието по-рано.

Във Франция птицеферма в северозападния департамент Па дьо Кале бе сложена под наблюдаване, откакто притежателят уведоми, че употребява фипронил. Първата инспекция сподели, че към този момент няма проблем с яйцата от производителя.

Холандия популяризира в неделя кодовете на партиди, за които счита, че са нечисти с фипронил, само че не и имената на фирмите, от които идват те. Представител на холандския регулатор изясни за немската преса, че описът не значи затваряне на 170 производителя, защото всеки употребява разнообразни кодове. " Съдържанието на листата ни е много динамично и непрестанно се трансформира. Самият брой на фирмите няма изключително значение и единствено ще сътвори в допълнение комплициране. Не чакаме в идващите дни да открием още произшествия ", сподели той пред организация DPA.

" Фипронил не би трябвало въобще да се употребява в птицеферми. Този скандал не е изненада. Европейски Съюз се нуждае от фундаментална смяна на политиките за произвеждане на храни в земеделието и отглеждането на животни ", съобщи Лайф Милер, шеф на екологичната немска асоциация NABU.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР