Милион и 700 хиляди души са присъствали на големия предизборен

...
Милион и 700 хиляди души са присъствали на големия предизборен
Коментари Харесай

Ердоган събра 1,7 млн. привърженици в Истанбул

Милион и 700 хиляди души са участвали на огромния избирателен протест на Републиканския алианс, който се състоя през днешния ден в най-големия парк в европейската част на Истанбул - Националната градина в региона на остарялото интернационално летище " Ататюрк ". Цифрата заяви турският президент Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26  февруари 1954 година в Истанбул. Завършва в речта си на митинга.

Това е формалната цифра, която ми оповестиха доскоро, съобщи той.

Митингът се организира под надпис: " Турция се поверява на теб ".

Паркът бе " почернял " от хора от разнообразни възрасти, развяващи национални флагове. Мнозина носеха в ръце постери на Ердоган и скандираха апели, като " Хайде Турция ", " С теб сме в този момент и вечно “, ”Правилно време, верен човек “ (по адрес на Ердоган). Музика и песни огласиха парка, а в небето кръжаха хилекоптери, заяви Българска телеграфна агенция.

Пътищата към парка се задръстиха от коли и хора. 

Медии оповестиха, че на митинга участват рекорден брой участници и че паркът не е съумял да побере всички искащи да участват.

Огромната сцена бе украсена с огромни постери на Ердоган и с предизборните лозунги на Републиканския алианс - “Векът на Турция ” и ”Поверяваме ти Турция ”. Около сцената бяха ситуирани огромни тв екрани.

В митинга участваха водачите на партии от Републиканския алианс: на Партията на националистическото деяние Девлет Бахчели, на Партията на Великото единение Мустафа Дестиджи, на Партията на новото благополучие Фатих Ербакан и на консервативно религиозната прокюрдска Хюда-пар Зекерия Япъджъоглу.

Парламентарните и президентските избори в Турция ще се състоят тъкмо след една седмица.

Когато Ердоган излезе на сцената, съпроводен от брачната половинка си Емине Ердоган, бе посрещнат с бурни възгласи: “Ти си наш ”, “Поверяваме ти бъдещето на Турция ” запяха мнозина предизборната ария на Републиканския алианс.

В речта си на митинга Ердоган подчертава на смисъла на гласовете на жителите на Истанбул за изхода от изборите на 14 май.

“Ако Истанбул каже " да ", значи сме спечелили; народът на Истанбул е този, който ще каже кого да пенсионира и да заличи името му от политическата сцена ”, съобщи Ердоган и прикани присъстващите да дадат този отговор на опозицията. 

Основен акцент той сложи върху битката против тероризма, в която по думите му са реализирани обилни триумфи, откакто в Турция бе въведена президентската система. 

“Ние няма да позволим на Кълъчдароглу (кандидатът за президент на опозиционния Национален алианс) и на неговите хора, които вървят ръка за ръка с терористичните организации (има се поради поддръжката на прокюрдската Демократична партия на народите за опозиционния алианс) да разцепят Турция ", сподели Ердоган. Той упрекна опозицията, че " извършва проектите на терористичната организация ФЕТО " (Фетхуллахистка терористична организация, която съгласно управляващите в Анкара стои зад опита за прелом през 2016 година - бел. ред.).

Ердоган се обърна и към европейските и западните медии, които по думите му се пробват непрестанно да принизяват триумфите и да очернят Турция на всички равнища.

“Вие, от европейските вестници и от западните медии, в случай че желаете да научите истината за това, което става в Турция, за това, което ще стане след една седмица на 14 май, проследете този протест, вижте въодушевлението и ентусиазма по лицата на всички тези хора. Ние до ден сегашен вървяхме дружно с тези хора, по този начин ще продължим и в бъдеще. Ние още веднъж идваме с мощни стъпки. Затова 14 май е доста значим за нас ”, сподели президентът.



Сн. Gettyimages

Той насочи остри рецензии към опозиционния алианс и претендента за президент Кемал Кълъчдароглу, подлага на критика общинските управления на НРП в Истанбул, Анкара и Измир.  

Ердоган прикани присъстващите да пропагандират фамилиите си, околните си, с цел да дадат гласа си за Републиканския алианс и за неговия претендент за президент на 14 май.

В речта си Ердоган напомни и за разрушенията при пагубните трусове на 6 февруари.

" 319 хиляди нови жилища ще предадем на притежателите още през тази година. Други 650 хиляди нови жилища са в стадий на строителство. Докато другите страни подвигат лихвените проценти, ние ще понижим лихвите, с цел да притеглим задграничните вложители ”, сподели той. 

Eрдоган приказва повече от един час. В речта си той подчертава на доста планове, осъществени през 20-годишното ръководство на Партията на справедливостта и развиването. 

По думите му 100 милиарда $ доходи се чакат от реализацията на енергийни и военно-отбранителни планове, които ще доведат до възстановяване на икономическото състояние на хората, ново индексиране на заплатите през месец юли, повишение на пенсиите, откриване на нови работни места за младите. Ердоган даде обещание и подсилване против трусове на 1,5 млн. здания в риск. 

Настоящият държавен глава разгласи, че ще бъде издигнат нов канал под Босфора. 

“Дайте своя мощен глас на 14 май, тъй че всички, които си вършат сметки върху нашата страна, да се засрамят и ще заличите опозицията и бай Кемал (Кемал Кълъчдароглу - бел. ред.). Вие сте тези, които ще дадете най-точния отговор на света за новия век на Турция. Обещайте ми, че на 14 май ще превземете урните и ще обявите на света новия век на Турция ”, приключи речта си Ердоган.

В края на митинга всички водачи в Републиканския алианс поздравиха участниците и ги приканиха да дадат своя глас на изборите на14 май. 

За анализаторите и публицистите присъединяване в истанбулските манифестации се смята за индикатор за настройката на електората.

На предходни избори, извоювани от ПСР на Ердоган, в протест в Истанбул бяха взели участие към 1 млн. души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР