Милиарди долари финансиране за разширяване на производството на нефт и

...
Милиарди долари финансиране за разширяване на производството на нефт и
Коментари Харесай

Европейски банки финансират производството на петрол и газ въпреки предупрежденията на МАЕ

Милиарди долари финансиране за разширение на производството на петрол и газ дават европейските банки, макар насоките на Международната организация по енергетика (МАЕ) против сходни нови уреди за закъснение на световното стопляне, демонстрира отчет, представен от Ройтерс.

Миналата година 25 от водещите банки в района са дали общо 55 милиарда $ на енергийни компании, които възнамеряват да разширят производството си на нефт и газ, се споделя в отчет на капиталова нестопанска организация ShareAction, съобщи БНР.

Въпреки че това съставлява спад от отпуснатите 106 милиарда $ през 2020 година и 83 милиарда $ през 2019 година, отпуснатите през предходната години сходни вложения са над сумите от 49 и 50 милиарда $ надлежно през 2018 и 2017 година.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Според ново изследване въглеродните излъчвания се възвръщат с...

В отчет на МАЕ от 2021 година се споделя, че не би трябвало да се влага в нови петролни и газови залежи, с цел да има 50-процентен късмет за ограничение на световното стопляне с 1,5 градуса по Целзий над междинното прединдустриално време.

Финансирането е реалност, макар че 24 от водещите банки дадоха обещание да декарбонизират кредитните си портфейли, се споделя още в отчета, като се прибавя, че HSBC, Barclays и BNP Paribas са измежду най-големите снабдители на сходно финансиране през 2021 година

Организацията ShareAction приканва вложителите да изискват от банките да ползват политики за ограничение на финансирането за разширение на петролното и газово производства и да поддържат през идния сезон на годишни общи събрания решенията на акционерите, свързани с климата.

" Миналата година акционерите играха значима роля в подтикването на банките да одобряват или засилят рестриктивните мерки за финансирането на въглищното произвеждане ", уточни Кели Шийлдс, старши чиновник по банкови стандарти в ShareAction.

" Тази година те би трябвало да повторят този триумф с разширението в посока на петрола и газа “, добави Шийлдс.

Говорител на британката банка HSBC сподели, че работи с клиенти по енергийния преход и ще разгласява научно обосновани цели за привеждане на финансирането за петрол и газ с задачите и периодите на Парижкото съглашение по климата.

Говорител на другата английската банка - Barclays пък уточни, че също има за цел да приведе финансирането си в сходство с световното съглашение за климата, реализирано през 2015 година, и е сложила цел за 15-процентно безусловно понижаване на финансираните излъчвания на своите клиенти в енергийния бранш до 2025 година

Говорител на френската BNP Paribas сподели, че тя е главен покровител на европейските енергийни компании, които значително са се заели с построяването на възобновими енергийни активи, които ще играят водеща роля в зеления преход.

Намаляването на предлагането на сходни средства при повишаване на търсенето рискува отрицателни обществени последствия, сподели още представителят на BNP Paribas добавяйки, че също по този начин е значимо да се разграничи разширението на финансирането на петрола по отношение на това за газа, защото последният има потребна роля като мостово гориво за страните, които подхващат политика на отдалечаване от по-замърсяващите въглища.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР