Mилиардерът Уилям Браудър стои в основата на създаването на Глобалния

...
Mилиардерът Уилям Браудър стои в основата на създаването на Глобалния
Коментари Харесай

Кой човекът в основата на Закона Магнитски

Mилиардерът Уилям Браудър стои в основата на основаването на Глобалния закон "Магнитски ".

Пред предприемачът разяснява и наложените наказания на страната ни. Браудър счита, че те хвърлят тъмна сянка върху България и демонстрират, че страната ни не може сама да се оправи с корупцията.

Ето каква е историята на американския закон, наименуван "Магнитски ".

През 2005 година на милиардера Уилям Браудър е отказано влизане в Русия, депортиран е в Обединеното кралство и е разгласен за опасност за съветската национална сигурност. Бизнесменът разпорежда на своя другар и юрист Сергей Магнитски да проверява задачата на нападението. Мaгнитcки e aрecтувaн, cлeд кaтo e cвидeтeлcтвaл зa кoрупциионната скица и умира в пандиза. В негова чест името му е обещано за американския закон, който е предназначен да се бори с корупцията в световен мащаб.

Какво съобщи Уилям Браудър в предаването

Живял в миналото един мъж, който мислеше, че световният свят е отворен за бизнеса. Това изречение би стояло добре като начало на Вашата история, само че дали светът в действителност наподобява по този метод?

- Бил Браудър: Светът, който е отворен към бизнеса, основава благоприятни условия да се случат страхотни неща. В същото време обаче той би могъл и да сътвори благоприятни условия за случването на неприятни неща. Моята история е история за отиването ми в Русия през 1990 година Там сътворих капиталов фонд и всичко изглеждаше изцяло обикновено. В следствие обаче станах очевидец на корупция в същите тези компании, в които бях вложил. Разкрих ги и след това бях изпъден от страната. Превърнах се в жертва на една доста сложна и грозна машинация. Бях предаден от управляващите.

През 2005 година, 10 години, откакто стартирате да вършиме бизнес в Русия, попадате в „ черния” лист на тази страна, апетитен сте за опасност за националната сигурност. Изненадахте ли се тогава?

- Да, беше огромна изненада. Не чаках нещо сходно, защото бях най-големият инвеститор в страната. Освен това, аз изваждах корупцията в Русия на ярко, мислех си, че върша услуга на страната. Когато ме стопираха на границата, на летището в Шереметиево, бях арестуван за 15 часа. После бях върнат в Лондон и напряко не можех да допускам какво се случва.

Какво се случва в действителност?

- Това, което се случи в реалност, е че хората, чиито корупционни дейности разкривах, мениджърите на доста от съветските компании, бяха много мощно свързани с Кремъл. Конкретно в моя случай – аз показвах по какъв начин те крадат пари, правех го през медиите, посредством вестници като "Financial Times ", "Wallstreet Journal " и така нататък Тези хора имаха доста мощна връзка с Кремъл и в съществена тяхна цел се трансформира прекъсването на моите разкрития. Пред тях имаше няколко благоприятни условия – да ме убият, което по това време би било много безразсъдна постъпка или пък да ме арестуват и да ме тикнат в пандиза. Ако бяха избрали второто, и те щяха да се трансфорат в заложници на обстановката. Най-лесният им късмет да се оправят с мен беше да ме изгонят от страната и да ме разгласят за опасност за националната сигурност. Тогава разбрах, че можеше да ми се случат много по-страшни неща. Предприех две дейности – продадох всичко, което имах в Русия – освен това много бързо и без непотребен звук. Второто, което направих, беше да изтеглям целия си екип, да го изведа отвън рамките на страната. Надявах се, че от Русия няма да имат никакви планове по отношение на мен и ще ми разрешат умерено да продължа с живота си. Оказа се обаче, че в действителност те имат надалеч по-големи проекти за мен.

Вие сте мъжът, чиято война с Русия довежда до ареста и може би до гибелта на Сергей Магнитски. Какво е чувството да загубиш един от най-близките си сътрудници, един от най-близките си другари?

- Усещането е извънредно. Сергей Магнитски беше мой юрист. След като ме изгониха от Русия, офисите ми бяха нападнати. Сергей се зае с следствието на нападенията и откри, че след тях управляващите са видели избрани документи, които в следствие за употребявали, с цел да откраднат 230 млн. от налози, които моята компания плащаше на Русия. Той свидетелства против представителите на тези управляващи. Те му предизвикаха ужасяващи неща. След към шест месеца изтезаване – Сергей отслабна с към 20 кг и изпитваше ужасяващи болки в корема. Дори му беше сложена диагноза – панкреатит и камъни в жлъчката. Отказаха му съответна здравна помощ и през нощта на 16-и ноември 2009 година той изпадна в сериозно положение. Вместо да се погрижат за него, те го реалокираха в изолирана килия, завързаха го за легло и го пребиваха, до момента в който почине. Разбрах за гибелта му на идната заран. Това беше най-съкрушителната вест, която в миналото съм чувал. Сергей Магнитски беше погубен, тъй като стана мой юрист. Ако не беше приел да работи с мен, евентуално към момента щеше да бъде жив сега. Тъжно е, тъй като този мъж остави жена и две деца.

Имате ли някаква нова информация за гибелта на Магнитски, информация, която да се разграничава от наличната досега?

- Това, което аз направих след убийството на Сергей, беше да провеждам провеждането на съществено следствие. Имаше обстоятелства и от самия Сергей, който оказа се, че е записал всичко под формата на показания. На всичкото от горната страна разполагахме и с информация от московския комитет, който е неправителствена организация, която проверява възможните закононарушения от страна на държавното управление. Освен това, имахме и информация от президента на Русия, който по това време беше Дмитрий Медведев. Всички те стигнаха до едно и също умозаключение, което гласи, че Сергей е бил малтретиран и погубен. Отказано му е всякакво право да живее. В резултат на разкриването на тази информация, Европейският съд по правата на индивида излезе със мнение, че съветската страна е умъртвила Сергей Магнитски. Той беше от хората, които могат да вършат 10 неща за същото време, в което другите вършат единствено едно. Той в действителност беше невероятна персона. Не единствено като юрист, само че и като човек. Сергей Магнитски беше мъж, който в действителност вярваше във върховенството на закона, вярваше в идеалистичните си визии. Той вярваше, че Русия би трябвало да се трансформира в съвременно и свободно място, на което хората могат да живеят умерено.

Какво се обърка и по какъв начин извървяхте пътя от най-големия вложител на Русия до най-големия зложелател на Кремъл? Отношенията Ви с Владимир Путин през годините бяха много динамични, нали?

- Не тъкмо. Никога не съм се запознавал персонално с Владимир Путин. Никога не съм приказвал с него. Мога да кажа, че имаме припокриване на ползите. В началото, когато дружно се борехме с олигарсите, тъй като те се опитваха да откраднат силата от него, а аз се борех с олигарсите, които крадяха пари от мен, само че битката на Путин с олигархията завърши, когато той арестува най-големия съветски олигарх – човек на име Михаил Худорковски. Той го съобщи на съда и разреши на телевизионните камери да снимат по какъв начин най-богатия човек в Русия седи в клетка. След убийството на Сергей Магнитски аз се впуснах в акция, с цел да намеря правдивост за неговата гибел. В този миг разбрах, че щом не мога да открия правдивост вътре в Русия, би трябвало да я диря отвън рамките на тази страна. Погледнах още веднъж цялата история и заключих, че става дума за закононарушение поради пари, закононарушение поради 230 милиона $. Осъзнах, че хората, които откраднаха тези пари, не ги пазят в Русия, те ги пазеха на Запад – в банкови сметки в Ню Йорк и Лондон, в парцели в Южна Франция и така нататък Отидох във Вашингтон и споделих историята на Сергей Магнитски с двама сенатори един демократ и републиканецът Джон Макккейн. Попитах ги дали можем да блокираме активите и визите на отговорните за убийството. Те споделиха: "да ". Така създадохме закона Магнитски. Причината, заради която Путин ме ненавижда толкоз доста е, тъй като актът "Магнитски " се трансформира в закон на 14.12.2012 година и сложи всичките му пари на риск. Вярвам, че той цени парите повече, в сравнение с човешките животи.

Интересен факт за връзката сред Русия и Съединените щати. През юли 2017 година свидетелствате пред правосъдния комитет на Сената. Става дума за възможната интервенция в президентските избори оттатък океана. Имаше ли такава?

- Имам информация от първа ръка, тъй като законът "Магнитски " обърна внимание и на този проблем. Това, което научихме, беше, че на 9-и юни 2016 година съветски юрист, представител на държавното управление, се е срещнал с Доналд Тръмп Джуниър и още двама души. Тази намира се случва преди избирането на Тръмп за президент. Целта на срещата била да се ревизира дали в случай че Тръмп бъде определен, той ще поддържа анулацията на закона "Магнитски ".

През юли 2018 година по време на конференция с тогавашния американски президент Доналд Тръмп, Владимир Путин декларира, че сте финансирал предизборната акция на Хилъри Клинтън с внушителната сума от 400 милиона $. Как бихте дали отговор на това обвиняване?

- Твърдението е безспорна небивалица. Толкова беше неуместно, че на идващия ден те се поправиха и излязоха с изказване, че сумата не е била 400 млн., а 400 хиляди. Но би трябвало да подчертая, че действителната сума е 0. Не съм дарил на Хилъри Клинтън нито едно пени. Но повода за подмятането на тези огромни цифри е, тъй като Путин искаше да накара Тръмп да ме съобщи на управляващите. И той знаеше, че Доналд Тръмп ненавижда Хилъри Клинтън, т.е. посредством измислянето на тази история, че съм дал на Хилъри Клинтън 400 млн., той би се ядосал толкоз, че да се съгласи. Защото по време на тази конференция Путин също изиска аз да бъда предаден от Доналд Тръмп на руснаците, с цел да бъда погубен като Сергей Магнитски.

Казахте, че президентът Путин е най-големият съветски олигарх, както и най-богатият мъж в света. Какво тъкмо имате поради?

- Това, което знам за Владимир Путин е, че в Русия няма такова нещо като без значение благосъстояние. Когато видиш съветски олигарх с мрежа от порядъка на 10 или 20 млн. $, тази сума не е напълно тяхна. Този олигарх държи половината от сумата за Владимир Путин като негов поддръжник. Стига се до необикновено огромни суми – по-големи от тези на Бил Гейтс, на Джеф Безос. И повода за тези огромни суми е, че Путин получава дял от всичко. Той е като мафиотски необут – той взима част от всичко. В резултат на мафиотските схеми за конфискуване Путин се е трансформирал в най-богатия човек на света. Той желае да остане на власт непременно, с цел да избави парите си и да се избави от влизане в пандиза. Вероятно би трябвало да остане на власт и в случай че желае да остане жив.

През годините контактувал ли сте с български вложители или политици? Какво знаете за България?

- Не съм имал никакъв контакт с български вложители или политици. Не съм доста осведомен с България, като се изключи скорошните подхванати дейности от Съединени американски щати - включването на някои българи в листите на наказаните по закона "Магнитски ".

Какво значат глобите за страната ни?

- Означават доста. Първо, фактът, че Съединени американски щати са сметнали, че е належащо да се намесят в корупционните схеми в България, демонстрира, че в България има сериозен проблем с ограничението на корупцията. Явно става дума за много необикновена обстановка, която изисква такива крайни ограничения против страна членка на Европейски Съюз, членка на НАТО. И страна, в която на доктрина има господство на закона.

Ще имат ли глобите някаква форма на политически или стратегически последствия за България?

- Мисля че глобите хвърлят тъмна сянка върху България – те демонстрират, че страната не може сама да се оправи с проблемите си и по тази причина Съединени американски щати би трябвало да се намеси. Смятам, че това повдига съществени въпроси за ръководството на България - за какво това се случи и какво ще се направи отсега нататък, с цел да се поправи обстановката. Всеизвестно е, че България доближава до най-високите равнища на корупция измежду страните членки на Европейски Съюз. Действията на Съединени американски щати още веднъж подчертаха това. Повдигнаха се въпроси, на които би трябвало да се отговори незабавно и които би трябвало да бъдат коментирани от водачите на вашата страна.

Къде живеете сега? Опитва ли се някой да Ви тормози?

- Притесняват ме непрекъснато. Непрекъснато съм заплашван от съветското държавно управление. Опитват се да ме арестуват. Не мога да пътувам свободно, без да се тормозя, че ще бъда задържан. Получавам закани за похищение. Съдят ме по целия цвят поради делегати на съветското държавно управление. Животът ми е непрекъсната битка. Искам да подчертая, че бях изпъден през 2005 година, минали са 16 години. И неприятните усеща, които Владимир Путин изпитва към мен, не престават и до през днешния ден.

Мит ли е визията за по този начин наречения "глобален свят "? Продължава ли "Студената война "?

- Мисля че претърпяваме нова Студена война през днешния ден. Преди Студената война беше сред комунизма и капитализма. Сегашната е сред престъпността и законността. Имаме диктатори като Владимир Путин и Александър Лукашенко и други, които желаят да живеят в незаконен свят и да изнасят беззаконията си и на открито. От другата страна имаме цивилизования свят. И цивилизованият свят би трябвало да се изправи и да се бори против това.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Два кораба се срещат в стеснен канал. Единият български, другият американски. Не могли да се схванат по какъв начин да се разминат. Българският капитан: - Бегай у… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниЗлатните девойки завоюваха златен орден на финала на 5 топки от Европейското състезание по художествена гимнастика във ВарнаСъветникът на Барак Обама с коментар за връзките сред Съединени американски щати и България, за глобите по закона " Магнитски ", за политическата обстановка у насЕто кои са теТой е режисьор на няколко телевизионни сериала, измежду които е и " Шотландски войник " Водещият на „ Здравей, България “ беше отличен за висок професионализъм " Натискът да се ваксинират чиновниците непременно води до отлив на личен състав ", споделят от асоциациятаПроблеми за пътуващите има и на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата ”Вижте на кого изискуем коледната традиция за накичване на елха„ Строителство върху истински остатъци е повече от кич, това е заличаване ”, безапелационен е служебният министър на културатаПирея, Ротердам, Антверпен, а може би скоро и Хамбург – Китай към този момент има дялове или терминали в 14 европейски пристанища. Какво цели тази експанзияТази стъпка се преглежда като вероятен метод да се понижи равнището на напрежение в връзките с МоскваЧесто това е нещо изцяло обикновено, вижте за какво:Полезната функционалност може да не е подобаваща за всички потребителиФейслифтът на MINI хечбек и кабрио дебютира у нас на специфична гала в резиденцията на британския дипломат в България.Вижте последните данни за разпространяването на ковид Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР