Милена Петрова от Асеновград се занимава с йога от 17-годишна.

...
Милена Петрова от Асеновград се занимава с йога от 17-годишна.
Коментари Харесай

Милена Петрова: Йога за бременни засилва връзката между майката и бебето

Милена Петрова от Асеновград се занимава с йога от 17-годишна. Прекъснала е практиката си за няколко години. От преди 12 години още веднъж си е " спомнила " за йога, след три дискови хернии и претърпяна несполучлива интервенция. От пет години е деен инструктор. Практиките по йога в Асеновград добиват все по-голяма известност. От скоро за първи път започва и йога за бременни. Тя спомага освен за поддържане на физическата форма на дамата, а и за балансиране на прочувственото й положение, защото е потвърдено, че по време на бременността у бъдещата майка бушува изранен хормонален коктейл. Милена Петрова описа, че йога е потребна и за дами с репродуктивни проблеми, защото успокоява и душевното положение, а по-силовите извършения пречистват органите от токсините.
Откъде идва наименованието " йога "?
От корена " юдж ", което в дословен превод значи " юзда ", " единение ". Не е обвързвано с име на човек.
Защо е потребна йога по принцип?
В първия си аспект - физическият - тя ни кара да се усещаме по-гъвкави и по-здрави. Особено добре повлиява на хора с проблеми и болки в кръста и гърба, които стоят по-дълго време на стол и пред компютър. Когато човек придобие малко повече процедура, вижда, че тези изгоди не са единствено физически, а и на прочувствено, психическо и духовно равнище. Йога по време на бременността пък оказва помощ на бъдещите майки да се усещат добре в тялото си, като раздвижат, раздължен и укрепят значими за този интервал мускулни групи посредством особено подбрани асани (упражнения).
Защо реши да организираш процедура по йога за бременни?
Породи се от интереса на бъдещи майки в Асеновград, както и на дами, които посещават часовете по принцип и откакто забременяха желаят да продължат практиката си. Йога за бременни е малко по-специфична. Не се вършат безусловно всички асани. Само особено подбрани и се извършват по специфичен ред - по този начин, че хем да разтегне добре бременната жена, хем да не се умори, да не се задъха и да не се натовари. Защото така и така, има задоволително натоварване в този миг.
Йога оказва помощ ли за самото раждане?
Да, дихателните практики, които се вършат по време на часовете, са от огромна помощ. Също и стягането на тазовото дъно и на всички значими органи, които спомагат за реализиране на самото раждане.
А на прочувствено равнище по какъв начин въздейства йога на бременните?
Йога е сложна просвета, която работи по всевъзможен метод. Все по-популярно е, че плодът има усеща и мисли. Сега доста се натъртва на това, че е значимо да бъде осъзната бременността. Жената би трябвало да знае, че бебето възприема нейните усеща и мисли, страсти и положението й. Не приема единствено питателните субстанции, а всичко друго, което тя изпитва. Така плодът опознава света и се приготвя за идното, което го чака след раждането. И надлежно, в случай че майката е била подложена на стрес по време на бременността, това въздейства и на обособяване на хормона на растежа. Тогава бебето се стресира и то може да се роди по-малко. Има даже видеа от ехограф, които демонстрират, че при стрес на майката, плодът подскача вътре в утробата й и също не му е прятно. Затова тази осъзнатост по време на бременността е доста значима за бъдещето на детето и надлежно - на връзката сред бебето и майката. Тук идва ролята на йога. Тя релаксира и успокоява съзнанието и тялото. Помага на майката да балансира страстите си и посредством дихателните практики да се успокои мозъкът. И най-важното, както казахме - да се насочи вниманието към създаване на съзнателна и пълноценна връзка с растящия предстоящ живот.
Кои елементи на тялото се включват при йога за бременни?
Всички, без напъване на коремната стена. Например такова упражнение е покачване на свещ с мах. Правят се доста пози, които укрепват тазовото дъно, разтягат и раздвижват гръбначния дирек, отварят гръдния панер, с цел да може дишането да е по-пълноценно. По време на бременност плодът притиска сърцето, белите дробове и други органи. Вследствие на това, се затруднява дишането, а кислородът е значим освен за майката, само че и за бебето. По време на бременността постоянно се случва бъдещите майки да се движат по-малко от нормалното. Затова и някои мускули, изключително подпомагащите дишането, като междуребрените и тези, на плешките и горната част на гърба, отслабват. Вследствие, размерът на белите дробове при поемане остава по-малък от естественото и организмът получава по-малко О2. Това се случва и поради лимитираното пространство, повишение на тежестта и смяната в стойката на тялото.
Какво би посъветвала бременните, които се тормозят да практикуват йога?
Ако няма никакви медицински показания бременните да лежат, придвижванията са доста значими, с цел да се усеща майката добре в тялото си. Да балансира страстите си, да отпусне и релаксира мозъка си, защото в този интервал има много хормони, които бушуват в организма й. И отново се връщаме, че всичко това още веднъж въздейства върху страстите на бебето. Така че не трябва да се опасяват от практиката.
Колко пъти седмично е задоволително за бременните да практикуват йога?
Няма ограничаване или рекомендация. Ако се усеща добре дамата може всеки ден да отделя по 15-тина минути да прави избрани асани, настрана са подобаващи и разходките на чист въздух. Иначе, всекидневно един час по йога продължава 60 минути и се организира един път седмично.
Какви са най-честите въпроси, които бъдещите майки задават по време на практиката по йога, от какво най-вече се интересуват и вълнуват?
Най-вече питат за дихателните практики - кои са най-подходящи и по какъв метод е добре да се извършват.
Вкъщи може ли да се практикува йога за бременни?
Ако е готова дамата - в случай че посещава часове и редом с това, се упражнява вкъщи, е добре. Но напълно независимо, единствено от видеа, да вземем за пример, малко е рисково. А и по принцип, даже да не се отнася за бременни дами, е добре човек няколко пъти най-малко да посети часове по йога, с цел да се запознае с практиката. Ако инструкторът не му подхожда, да отиде при различен. Всеки има самостоятелен метод, само че да не се отхвърля от първия път. Важно е да усети атмосферата в зала, да се научи кои са противопокоазанията при избрани пози за разнообразни болести или бременност. Защото това не се оповестява във видеата. За другите пози има ред изгоди и противопоказания, по тази причина с конкретика в този момент не може да се уточни кое е вярно и кое не.
Има ли значение храненето при бременни, които посещават часове по йога?
Независимо, че се изразходва сила, няма някакви съответни хранителни режими, които би трябвало да се съблюдават. Важно е да се съблюдава по-правилен метод на хранене. Той не е единствено за бременните, а и за всички, само че бъдещите майки още повече би трябвало да обръщат внимание на пълноценното хранене и приемът на повече течности. Няма ограничавания и ограничения. Важно е отново да повторим, че с цел да посещават йога бременните не би трябвало да имат медицински противопоказания.
Има ли интерес към йога, от страна на асеновградчани?
Става все по-известно практикуването й в Асеновград. Съветвам да не се опасяват да опитат. Масово си мислят хората, че с цел да практикуват йога би трябвало да са гъвкави, млади и да са здрави. Това в действителност се получава в резултат на практиката, а не е причина да стартираме да практикуваме. Няма възрастови ограничавания, няма значение от тежестта и пола. с цел да се стартира визити на часове по йога.
Предстои честването на Международния ден на йога. Разкажи ни малко повече за събитието - по кое време, къде и от какъв брой часа ще се организира. И упражненията, които ще се вършат, подобаващи ли са за бременни?
Сутринта на 21.06.19 година (петък) от 07:00 ч. пред Градска библиотека " Паисий Хилендарски " в Асеновград (в случай, че вали - събитието ще се организира вътре в сградата) ще осъществим 108 пъти слънчевия привет. Тук организираме самодейността за втора поредна година. Чества се по едно и също време в 44 града на България, както и в доста други страни. Слънцето се уважава от древността. Ако го няма него, няма да има и живот на земята. Поздравът към слънцето се състои от 12 пози. Има напред огъващи и обратно огъващи, които раздвижват цялото тяло. Така че човек, в случай че няма време за цяла йога процедура, няколко пъти Слънчевия привет да направи, ще се усеща отлично денем. За бременните, обаче, не го предлагам. Те могат да го извършват, само че в извънредно постепенно движение. Освен това, коремчето ще пречи, тъй че по-скоро е по-подходящ за дамите в по-ранна бременност. И въпреки всичко даже и по-бавно да се прави, е належащо доста добре да се диша по време на осъществяването му. Относно самото събитие този петък, ще има постелки. Но в случай че искащите да се включат имат персонални такива, дано си ги носят за по-сигурно, с цел да можем да осигурим за останалите, които нямат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР