Милен Врабевски: Историята - наука за миналото и трамплин за

...
Милен Врабевски: Историята - наука за миналото и трамплин за
Коментари Харесай

Милен Врабевски: Историята - наука за миналото и трамплин за настоящето

Милен Врабевски: Историята - просвета за предишното и трамплин за сегашното
Историята – науката за човешкото минало, в доста връзки наподобява на реставраторското изкуство. Историците събират материални и писмени свидетелства от дадена ера, а след това се пробват посредством тях да възстановят орисите на народите, страните, както и на обособените хора. Трудността обаче идва от това предишното да бъде разказано по верен и занимателен метод, още повече когато читателите са деца.

С тази тежка задача са се справили отлично четирима български учени, разрастващи се в разнообразни клонове на историчка просвета, само че имащи една цел – да предадат скъпите познания на младите генерации. Именно това прави изданието „ МОЯТА БЪЛГАРИЯ. Кратка история за млади читатели “, което през днешния ден бе показано в границите на Софийския интернационален панаир на книгата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Книжката може би е първото просветително издание, предопределено за възпитаници от 5 до 12 клас, което хронологично покрива цялата история на България. Краткото, само че съдържателно излагане на тематиките, съпроводени с богати илюстрации и снимков материал, прави изданието уместно за учебно заведение, само че и за независимо прилагане у дома.

„ Помагалото съдържа 51 тематики, обхващащи интервала от праисторията до съвременността. В него, наред с историята на страната ни, са включени и по-малко известни обстоятелства, събития и персони, които да предизвикат любознателността на читателите. Авторите са подбрали разнородни източници, които разкриват кои са нашите предшественици, по какъв начин са живели, кои са личностите, станали образец за подражателство и най-много дали имаме съображение през днешния ден да се гордеем, че сме българи “, показа Милен Врабевски, ръководител на фондация „ Българска памет “ и един от основателите на изданието.

Според него историята е значима за всички, тъй като тя с изключение на просвета за предишното е и трамплин за сегашното.
 проф. доктор Лизбет Любенова, доцент доктор Веселина Вачкова, проф. доктор Пламен Павлов и проф. доктор Пламен Митев проф. доктор Лизбет Любенова, доцент доктор Веселина Вачкова, проф. доктор Пламен Павлов и проф. доктор Пламен Митев / БГНЕС
Изданието е изключително скъпо, тъй като зад него стои труда на четирима изтъкнати български историци и академични преподаватели – проф. доктор Лизбет Любенова, доцент доктор Веселина Вачкова, проф. доктор Пламен Павлов и проф. доктор Пламен Митев.

„ Този учебник е извънредно подобаващ за всички възрасти. Би могъл да бъде една фамилна полезност “, счита проф. Павлов и акцентира, че в него е дадена съвременна позиция по доста значими въпроси.

„ За разлика от образователните стратегии, одобрени от МОН, където учебниците по история са разграничени по класове, за първи път ние предлагаме един общ роман, което дава опция на дребните и огромните читатели да придобият визия за континюитета в българската история “, добавя сътрудника му проф. Митев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР