Милен ГАНЕВ, Факти БГВсеки път това правителството се клати и

...
Милен ГАНЕВ, Факти БГВсеки път това правителството се клати и
Коментари Харесай

БСП е единствената опозиция, която може да има претенции да управлява

Милен ГАНЕВ,
Факти БГ

" Всеки път това държавното управление се клати и а-ха да падне, и в последна сметка се задържа по силата на външни зависимости " /> -Г-н Методиев, поканих ви на този диалог поради вота на съмнение към кабинета. Според вас, за какво се бави този избор?
- Заради водевила, който следим сред " Продължаваме промяната ", ГЕРБ и Движение за права и свободи - имам предвид тук главно държанието на ГЕРБ, които влизат, излизат от зала, не знаят какви са тъкмо. Поведението им е на умопомрачени хора, изрично не е на партия, която ръководи, която има рекламация да е национално виновна, парламентарно показана или да носи отговорност за каквото и да е съществено решение за живота на обществото ни. Т.е. имаме психически проблем при ГЕРБ най-много, с цел да се дефинират къде се намират. В последна сметка, постоянно свършват по един и същи метод през последните месеци - подвигат доста звук и най-после вършат това, което се чака от тях - да поддържат, да се върнат в зала. Движение за права и свободи в общи линии играят някаква също такава близка роля, само че по-прагматична, по-рафинирана и по-подводна, в техен жанр.
- А съгласно вас, ГЕРБ какво печели от това държание?
- Печели политическо време персонално за Бойко Борисов. ГЕРБ нищо не печели. ГЕРБ са на тезгяха на разпродажбата и всеки божи ден или ги напущат структури в страната, или губят позиции. Току що изгубиха половината страна на избори.     ГЕРБ няма какво да завоюва - и неотдавна го споделих: те са един Титаник, който сега се цялостни с вода. Съветът ми към тях е - спасявайте се, скачайте поединично, на групи, както желаете, само че тази работа с ГЕРБ завършва. Не е въпросът дали  или, а по кое време. Бойко Борисов просто ги употребява за персоналното си оцеляване. Той е Боби Михайлов в политиката - дано да го назовем по този начин, с цел да сме в унисон с развитията на страната от последните часове.
- Споменахте Боби Михайлов. В онази вечер виждате ли някакви политически намеси?
- Винаги има политика - във всяко нещо в живота на хората има политика. На пирамидата на обществото политиката е най-отгоре.
- Добре, само че какво печелят от това нещо?
- Първо, не знаем какво стои зад митингите, с изключение на естественото неодобрение на почитателите, което се излива. Огромната част от силата на този митинг идва по натурален път, това е естествено неодобрение. Разбира се, ние сме длъжни да отчетем, че може да има и други фактори - примерно, хора, които употребяват митинга. Защото, виждате, че още до момента в който течеше митинга, имаше политически, стопански изявления във връзка с метода, по който ескалират нещата.
И един Божков вземете, и Борисов, и ръководещото - то не е болшинство към този момент, не знам по какъв начин да го дефинира, част от държавното управление, и опозицията. Както виждате, страната се разтресе поради протичащото се.
- Може би ще ме обвинят, че аз имам някакви конспирации, само че забелязах, че може би, това, което се случи е ориентирано към кабинета: " Ако вие не слушкате - ще изкараме хората и това ще се случи пред Народно събрание. И другата страна към обществото: Ако излезете - ще има пердах от полицията ". Вие това виждате ли го?
- Ако има организация, тя е в някаква част от митинга. Защото в огромната си част напрежението там ескалира, БФС стана народен проблем, позорен, един тип, знак на безсилието в страната да се реши даден проблем. Узурпирали са избран пост и бранш група хора и няма мощ, която да ги помести оттова - това нагнети несъмнено голямо напрежение.
От друга страна, се видя, което беше потребно - кой кой е в обстановката, и в държавното управление. Виждате, че явно вътрешният министър, който носи директната отговорност за неовладяването на обстановката - ето, тук може да търсите избрана постановка - прекомерното принуждение, злоупотребата със мощ - който по време и на самия митинг отиде и на кино, което е парадокс. Той трябваше да изхвърчи още на втория час след сходна демонстрация. Така е във всяка европейска страна.
Тук се сещам за случая с Любомир Начев, вътрешният министър през 1995 година, който при един драматичен случай беше сниман на една маса с манекенки. Та, вътрешният министър несъмнено носи виновност. И това, което се видя - че ГЕРБ и Движение за права и свободи го бранят със зъби и нокти, и явно той е техният човек в държавното управление. Т.е. в обстановката започнаха да падат избрани маски - кой има ползи, в коя част на кабинета, кой кого пази, кой с кого е обвързван. Мантрата на Движение за права и свободи, че нямат хора в това държавно управление, нямат никакво присъединяване, никакви апетити на Движение за права и свободи - би трябвало да бъде свалена, тъй като митингът я развенча.
Същата работа и с Бойко Борисов, който пък не изиска оставката на МВР-министъра, а ни в чеп, ни в ръкав - на спортния министър и на кмета на София, който е кмет от 5-6 дни и в общи линии няма по какъв начин да носи отговорност. И не на последно място - тук бих откроил ролята на екипа по сигурността в Столична община - който е най-близкият до ГЕРБ, който към момента е на работа и, съгласно мен, е взел участие в дезорганизацията на митинга, от позиция на това да може да не бъде овладян и да се стигне до неприятни подиуми, които да нагнетят напрежение.
Тоест, мога да отговоря на въпроса ви - да, несъмнено по реакциите на обществени фигури и фактори се вижда, че явно са имали интерес от нагнетяване на напрежение и ескалация по време на този митинг.
- Кажете, сега какви са връзките сред кабинета и президента Радев?
- Сложен въпрос. Очевидно има още по-дълбоко доближаване сред него, и ГЕРБ и Движение за права и свободи. Въпреки, че те работят от няколко години в симбиоза. Давам ви незабавно образец - шефът на ДАНС се брани със зъби и нокти от същата тази група - Движение за права и свободи, ГЕРБ, Радев и неговата формация в президентството. Не би трябвало никой да има подозрение къде е бил Радев през тези години и с кой е играл. Виждате, че Фандъкова, още на идващия ден откакто не беше кмет, беше призната в президентството, снимаха се дружно, с благодарности я изпрати, работеха в тясно съдействие.
Радев си кацна там, където постоянно се е чувствал добре в последните години - при ГЕРБ. Работи добре с тях и не престават да работят координирано и ГЕРБ, и той за унищожаването на Политическа партия. Единият от персонална позиция - злопаметност за това, че ги сътвори като политически план, а те излязоха от контрола му, а другият за това, че го арестуваха и сега е заставен да търпи унижението да е патерица на едно ръководство, в което не се усеща удобно и с което би трябвало да се преценява заради външни и вътрешни зависимости.
- А Българска социалистическа партия къде е в тази обстановка?
- Българска социалистическа партия е безапелационна съпротива. Мисля, че остана единствената съпротива, която може да има рекламация за ръководството на страната, за рационално мислене, за предприемане на някакви дейности. Корнелия Нинова остана единствената, която в никакъв случай не е влизала в сделки с ГЕРБ, в никакъв случай не се подчини на този модел и която е опция по някакъв метод и на държавното управление, и на корупционно-олигархично-кохортно лъжливият модел на Румен Радев, който съумя да заблуди страната. И самият факт, че тя устоя на тази офанзива, на това напрежение, на опити да бъде подчинена посредством пари, посредством вътрешни опозиции, посредством компромати и офанзиви от тази формация и симбиоза - имам предвид тук ГЕРБ, Радев и Движение за права и свободи, е задоволителна препоръка за нейната роля и място в българската политика.
В общи линии, в случай че тя бъде свалена, или беше свалена през последните години, това означаваше да излезе един пъзел, доста противен управнически в страната, който щеше да ни подсигурява още няколко години едно мракобесно ръководство, от което се опитваме да се отървем като модел и което ми се коства, че стартира да се разгражда след локалните избори.
- Смятате ли, че кабинетът ще издържи до зимата или ще падне доста скоро?
- При всички случаи, може би, ще издържи до пролетта, до изборите, само че е мъчно да се каже предвид на разбъркванията в енергетиката, предвид на трусовете, които могат да зародят въз основата на социално-икономически проблеми през зимните месеци.
Не знаем и по какъв начин ще се развие и въпросът " Лукойл ", който нагнетява голямо напрежение сега в бранша, който може да взриви цените. Така че - доста са незнайните.
Всеки път това държавното управление се клати и аха да падне, и в последна сметка, виждате, че се задържа по силата на външни зависимости на част от участниците, най-много - евроатлантическият вектор, от който се тормозят част от ръководещите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР