Микропластмасите, фрагменти от пластмасови материали, наводняват околната среда и са

...
Микропластмасите, фрагменти от пластмасови материали, наводняват околната среда и са
Коментари Харесай

Как да премахнете микропластмасата от питейната вода

Микропластмасите, фрагменти от пластмасови материали, наводняват околната среда и са открити на всички места: във въздуха, водните системи и питателните вериги по целия свят. Малки фрагменти от микропластмаса също са открити във всички системи на човешкото тяло.

Сега учените са разкрили елементарен и ефикасен метод за унищожаване на микропластмасата от питейната вода. Изследователски екип от Медицинския университет в Гуанджоу и Университета в Джинан в Китай добави нанопластмаса и микропластмаса (NMP) към мека вода и твърда чешмяна вода (която е по-богата на минерали), свари я и по-късно я филтрира.

В някои случаи до 90% от NMP са отстранени посредством варене и пречистване на водата,

макар че резултатите варират според от твърдостта на водата.

„ Този ​​прост способ на шупване на вода може да отстрани NMP от чешмяната вода и има капацитета безвредно да понижи приема на NMP от индивида посредством питейната вода “, пишат откривателите в своето изследване.

По-висока централизация на NMPs беше отстранена от проби от твърда чешмяна вода, която естествено образува струпване на котлен камък (или калциев карбонат), до момента в който се нагрява. Дори в мека вода, където се разтваря по-малко калциев карбонат, към ¼ от микропластмасата е отстранена. Всякакви късчета покрита с вар пластмаса по-късно могат да бъдат отстранени посредством елементарен филтър, като мрежата от неръждаема стомана, употребена за чай, съгласно откривателите.

„ Пиенето на преварена вода явно е жизнеспособно дълготрайно решение за понижаване на световната експозиция на NMP “, пишат създателите на проучването.

Изследователският екип се надява, че пиенето на преварена вода може да стане по-широко публикувана процедура, защото пластмасите не престават да замърсяват планетата.

 

Източник: „ Environmental Science & Technology Letters “, Science Alert / Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР