Микробиологичната лаборатория в „УМБАЛ-Пловдив“ разполага с апарат Autof MS 1000

...
Микробиологичната лаборатория в „УМБАЛ-Пловдив“ разполага с апарат Autof MS 1000
Коментари Харесай

Модерен апарат открива болестни причинители в Микробиологията на УМБАЛ Пловдив

Микробиологичната лаборатория в „ УМБАЛ-Пловдив “ разполага с уред Autof MS 1000 MALDI-TOF, който е революционна аналитична технология за идентификация на микроорганизми.

Той е първият на територията на Пловдивска област в лечебно заведение, който се употребява напълно за лечебна и диагностична активност, обслужващ потребностите на пациентите, оповестяват от лечебното заведение.

MALDI-TOF масспектрометрията е последната иновация в света на микробиологията, която разрешава автоматизирана, високоскоростна и надеждна идентификация на микроорганизмите – бактерии, дрожди, гъбички, нишковидни гъбички и други, посредством установяване масата на протеините. Методът подсигурява освен по-висока акуратност, по-бързо реализиране на резултат, само че и по-ниски разноски, обезпечени от технологията MALDI-TOF спрямо познатите до момента стандартни способи на диагностика, основани главно на биохимични реакции. Той съставлява същинска гражданска война във връзка с експедитивност и акуратност, които обезпечава, разяснява доктор Йордан Иванчев, шеф на Микробиологичната лаборатория в „ УМБАЛ-Пловдив “.

От значително значение за апарата е, че с помощта на високата точност и експедитивност се реализира точна диагностика и навреме поправяне на антибиотичната или антимикотичната терапия с потвърден извършител на съответната зараза. Това от своя страна понижава болничния престой на приети в болница пациенти и намалява риска от антибиотична устойчивост.

Посредством прецизната и качествена диагностика медицинските експерти имат причина за бърза реакция по повод лечението на пациентите, лежащи в рисковите и интензивни отделения, изясни доктор Иванчев.

Едно от преимуществата, с които апаратът разполага, е доста намаление времето за детекция: вместо 72 часа резултатът е подготвен за едно денонощие, най-вече до 48 часа. Апаратът самичък непрестанно обновява базата си с данни и по този начин съумява да разпознае 15 993 варианта. Едновременно могат да се обработват 96 проби. Те се „ обстрелват “ с лазер, който може да се насочва и от екипа.

Апаратът има съществено преимущество и от екологична позиция: понижава доста потреблението на пластмаса, има самопочистваща се система, работеща на йонизационен принцип, дава опция за многократна приложимост на консумативите (плаки) за проучванията, пести електрическа енергия, което е от голямо значение в този момент, разрешава доста добра детекция на вътреболнични инфекции и други, означават още от болничното заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР