Михаил Найденов, експерт по национална сигурностЖивеем във времена на война.Това

...
Михаил Найденов, експерт по национална сигурностЖивеем във времена на война.Това
Коментари Харесай

Кремълският сценарий за България - руска врата към Балканите

Михаил Найденов, специалист по национална сигурност

Живеем във времена на война.
Това е война на варварството на силата срещу европейската цивилизация и правовия ред.
Хибридната война на Русия против България навлиза в още по-интензивна фаза. Руснаците към този момент са задействали всичките си " активи " (assets) в България, с цел да ни докарат до повратна точка (tipping point), тъй че

да трансформират характера на страната ни,

която те преглеждат като тяхна " врата към Балканите " (Решетников, 2017).
В този подтекст непосредствените цели на подривната активност на Кремъл срещу България са две:
Първо, задачата на Русия е да предотврати опцията за изпращане от наша страна на нова военна помощ за Украйна. Това се реализира посредством активиране на всички нейни сътрудници и пробуждане на " спящите ", в случай че към момента такива са останали. Това е надълбоко ешелонираната съветска агентура, която е и измежду проевропейските и проевроатлантическите среди. Затова би трябвало да се гледат делата, а не думите. Непосредствената им задача е, в случай че не може военната помощ за Украйна да бъде спряна, тя да бъде оптимално дълго отлагана. Това в този момент работи за обезпечаване на преимущество на съветските войски на бойното поле посредством отнемане на Украйна от извънредно нужни доставки на въоръжение и техника, и изключително що се отнася до решаващи резултата от сраженията боеприпаси. Следователно, забавянето на доставките на военната помощ за Украйна може да се преглежда освен като

цел на Кремъл,

само че и като разследване от реализирана все още систематична съветска подривна активност срещу страната и в частност срещу българската защита.

Тази съветска цел следва да се преглежда в подтекста на дълготрайната по-голяма цел на Кремъл, а точно промяната на характера на страната и превръщането й в съветска врата към Балканите. Това може да бъде реализирано посредством предизвикателство на неустойчивост и рецесия, която да се употребява за дълготрайно инсталиране на нови политически фактори в ръководството, които да обслужват съветския интерес.

Москва цели посредством лостовете си за хибридно влияние у нас да провокира нов нескончаем интервал на политическа неустойчивост. През това време, при ръководство на серия от служебни държавни управления, в условия на отсъстваща воля на Народното събрание, близки до Москва политически субекти ще направляват посоката на вземането на основни вътрешно- и външнополитически решения. Политическата неустойчивост ще докара до обезличаване на парламентарната република и вкарване в публичния спор на концепцията за нейната подмяна с полу-президентска и президентска република. В този подтекст Кремъл ще влага в основаването на нови политически субекти, които да прокарват ползите му в България. Тук съветските специфични служби, направлявани и координирани от съветската президентска администрация, ще употребяват цялата си агентура и ще приложат цялото си ноу-хау по политическо инженерство. Ако тяхната работа бъде доведена до сполучлив край, политическата система ще бъде поетапно трансформирана, като ще се основат условия за определяне на продължително еднолично ръководство, с все по-авторитарен темперамент. В подобен случай ще стане съвсем невероятно с почтени избори да бъдат заменени ръководещите президент и поддържащата го партия. Така и в ръководството на България ще се утвърди началник от нов вид, сходен на сръбския президент Александър Вучич и на унгарския министър председател Виктор Орбан, който ще бъде на процедура закрепостен.
При такова развиване официално България може да остане в НАТО и Европейски Съюз, само че ще бъде

подвластна от волята на Кремъл

и ще работи от ден на ден като съветски троянски кон в двете организации. При този сюжет участието на България в еврозоната ще бъде отсрочено за неопределен срок. Чрез манипулираната от Кремъл концепция за " народен суверенитет " европейският и евроатлантически избор на обществото ще бъде обезличен и сменен. Посредством изкривеното показване на концепцията за суверенитет България ще стане също по този начин непрекъснато отворена врата за съветското навлизане към Балканите, което към този момент има своя център на тежестта и това е Сърбия, включваща все по-тясно и Република Сръбска в Босна и Херцеговина, със систематични опити за привличане и потребление на сръбския фактор в Северно Косово.

Този отрицателен сюжет може да бъде осъществен чрез необятното и ресурсно обезпечено потребление на тактиката " разделяй и владей ". Мишената е евроатлантическото болшинство в Народното събрание. Ако трите съществени съставни субекта на това болшинство не съумеят да проявят задоволително държавническа мъдрост и се поддават на хибридните опити да бъдат разграничени посредством поощряване на партикуларни, тяснопартийни и персонални ползи, тогава нищо положително не чака България. Нито пък самите техни представители ги чака положително бъдеще - политическо, професионално и персонално. Ако в този момент поемат по пътя на разделянето и позволен нова серия от служебни държавни управления, даже и при към този момент направените промени в Конституцията, ограничаващи пълномощията на президента, те в последна сметка ще бъдат маргинализирани и изместени от нови политически субекти, основани от политическото инженерство на Кремъл.

Руската агентура е към този момент до дъно мобилизирана, с цел да се осъществя този извънредно отрицателен за бъдещето на европейска България сюжет. Тук би трябвало да се има поради, че Кремъл ще работи прагматично, търпеливо и последователно, воден от дълготрайна тактика. Затова първоначално ще се търси политическа дестабилизация, която да придобие продължителен темперамент. В тези условия не е належащо проруските политически фактори да получат безусловно болшинство. Достатъчно е единствено относителната им тежест във вземането на решения да бъде задоволителна, а останалите субекти непримиримо разграничени, с цел да може последователно да се реализира необратима смяна и замяна на евроатлантическия избор на страната и обществото. Пълното болшинство и в действителност несменямото бъдещо президентско ръководство ще се случат на по-следващ стадий.
Всичко това е допустимо. Същевременно, може да бъде и избегнато. Стига в този момент в Народното събрание да има задоволително

разсъдък и воля за запазване на парламентарната република

и за одобряване на България като мощен и заслужен член на Европейски Съюз и НАТО. Стига актуалните депутати от болшинството да осъзнават, че на карта е заложено освен тяхното политическо и общо бъдеще, само че и бъдещето на техните деца и на идните генерации българи.
Време е през днешния ден да бъдем по-бдителни от всеки път!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР